Ódéesák Sobotka zhnusen hlasováním Senátu o lustracích: Popíráme hodnoty listopadu

23.10.2014 20:51

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) vyjadřuje pobouření nad tím, že Senát údajně dovršuje odklon od demokratických hodnot, pro které kráčeli lidé v ulicích v listopadu 1989? Jak k tomu došel? Rozhodně je prý proti tomu, že ministři už na příště nebudou muset mít lustrační osvědčení. A jestliže se už jednou zaprodali nedemokratickému režimu, kde je záruka toho, že jako ministři demokratické vlády kvůli vlastnímu prospěchu neohrozí stát znovu?

Ódéesák Sobotka zhnusen hlasováním Senátu o lustracích: Popíráme hodnoty listopadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přemysl Sobotka

Senát schválil novelu služebního zákona, která do horní komory dorazila ze sněmovny. Ta mimo jiné stanoví, že na příště už ministři nebudou potřebovat tzv. lustrační osvědčení. Bývalo přitom zvykem, že čisté lustrační osvědčení předkládali ministři prezidentu republiky při jmenování, čím prokázali, že si v minulosti nezadali s nedemokratickým komunistickým režimem před listopadem 1989. Od této praxe upustil až prezident Miloš Zeman.

„Dnes většinová část Senátu schválila změny zákonů ke služebnímu zákonu, které umožňují, aby se ministři české vlády nemuseli prokazovat negativním lustračním osvědčením. To je velkým krokem zpátky. Senát dnes popřel étos listopadu 89, popřel hodnoty, které jsou nutné pro správné fungování demokracie, a vydal signál, že účelovost, okamžitý prospěch a pragmatismus má přednost před morálkou a hodnotami, které stály u přerodu naší společnosti v roce 1989,“ děsí se Sobotka.

Vyjádření Přemysla Sobotky naleznete také ZDE

Tento krok mimo jiné znamená, že je s definitivní platností vyřešen i problém současného ministra financí Andreje Babiše, jenž čelil podezření, že byl agentem komunistické Státní bezpečnosti. Podle slovenského soudu, který tuto otázku řešil, se to ale nepodařilo prokázat nade vší pochybnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…