Ódéesák tepal Babiše za špatný rozpočet. A z druhé strany studia přiletěla jedna nemilá připomínka

07.12.2016 22:52

Sněmovna schválila rozpočet pro příští rok. Stát bude hospodařit se schodkem 60 miliard korun. Ekonomický expert ODS Jan Skopeček za to pořádně vyčinil ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Současný šéf státní kasy neumí připravit reálný rozpočet. To si ovšem nenechal líbit Babišův kolega Jan Volný, který Skopečkovi okamžitě připomněl hříchy z minulosti. Ke slovu se dostal i slovenský exministr financí Ivan Mikloš.

Ódéesák tepal Babiše za špatný rozpočet. A z druhé strany studia přiletěla jedna nemilá připomínka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

České ekonomice se daří, i když zpomaluje. Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) má za to, že by rozpočtový růst měli pocítit všichni občané. Pravicová opozice však rozpočet považuje za rozhazovačný. Kritikou nešetřil ani prezident Miloš Zeman, byť současně vychválil šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO) a konstatoval, že ministra financí snad navrhne na Nobelovu cenu.

Volný konstatoval, že vláda dává peníze seniorům, ale také na armádu či do školství. „My dáváme pět miliard navíc do vědy a výzkumu, což je návratná investice,“ rozohňoval se před kamerami poslanec hnutí ANO. Nemluvě o tom, že stát v minulosti skoro nestavěl dálnice a změnila to až tato vláda.

Skopeček navrhl trochu jiný pohled. „Já myslím, že stát má rozdělovat a investovat jen to, co má. Je nesmysl, aby byl v době ekonomického růstu schodek státního rozpočtu 60 miliard. Dobu ekonomického růstu má vláda využít na konsolidaci státních financí, což se bohužel neděje,“ posteskl si Skopeček. Jakákoli další vláda, která přijde příště a nebude mít takovéto ekonomicky pěkné počasí, bude mít velký problém.

Volný přešel do okamžitého protiútoku. „V roce 2006 byl schodek 66 miliard. To byla velmi bohatá léta a země nebyla v takovému rozvráceném stavu, v jakém jste nám ji nechali vy,“ obořil se na svého kolegu poslanec hnutí ANO. Nemluvě už o tom, že vláda ODS podle Volného přivedla seniory takřka na pokraj ekonomické propasti a naši nejstarší spoluobčané měli údajně co dělat, aby vystačili se svými důchody.

Skopeček uznal, že navýšit důchody seniorům je v pořádku. Ale je třeba přihlédnout k tomu, že Českou republiku zasáhla ekonomická krize, která se k nám dostala z USA, a česká vláda se s ní musí vyrovnat.

Expert ODS si ale trval na svém. Měli bychom se podívat na to, že Andrej Babiš v loňském roce plánoval asi sedmdesátimiliardový schodek rozpočtu, přičemž tento rozpočet pravděpodobně skončí přebytkem 30 miliard. „To je rozdíl 100 miliard korun a je to důkaz, že neumí připravit rozpočet. Takže je otázka, do jaké míry brát tento rozpočet vážně,“ poznamenal Skopeček.

Jen ministerstvo financí nabere 600 úředníků, ministerstvo práce a sociálních věcí nabere dalších 600 lidí. Tady se ale okamžitě ozval Volný. Počty úředníků se v těchto resortech nenavýší o šest stovek, ale jen o dvě až tři stovky.  

Mikloš se důrazně zastal Babiše: Jednoznačně souhlasím se zavedením EET

V závěru diskuse dostal slovo i pravicový slovenský exministr financí Ivan Mikloš. Zlaté pravidlo rozpočtové politiky praví, že v dobrých časech by politici měli šetřit. Nutit by je k tomu měly výdajové stropy, na kterých by se měli politici domluvit.

Jednoznačně podpořil projekt EET. „Já jsem pro registrační pokladny. Nevidím absolutně žádný důvod je nepřijmout a dost se divím některým těm emotivním prohlášením u vás. Technologický vývoj navíc umožňuje pořídit si potřebné zařízení stále levněji, takže to tolik nezatěžuje podnikatele,“ konstatoval Mikloš.

Pár slov přidal i k oslabování koruny, ke kterému Česká národní banka přikročila v roce 2013. Slovenský exministr konstatoval, že není příznivcem takovýchto opatření, protože to podnikatele nemotivuje k inovacím a ti po ukončení intervencí mohou přijít na to, že zaostávají za konkurenčními firmami. „Nemluvě o tom, že to vede k nerovnosti přerozdělování bohatství, protože z tohoto opatření těží exportéři.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…