Ódéesák tepal vládu za služební zákon. Pak do něj píchl Jindřich Šídlo

12.06.2015 22:41

Blíží se den, kdy „v ostrém provozu“ nastartuje služební zákon. Bude to pro Česko něco znamenat? Koalice a opozice se shodnou v tom, že ano, ale liší se v pohledu na tyto dopady. ODS pozvedá varovný hlas, jisté varování přidal i český superúředník Josef Postránecký. Kritickou poznámku, která pravděpodobně nepotěší ČSSD ani ODS, připojil Jindřich Šídlo.

Ódéesák tepal vládu za služební zákon. Pak do něj píchl Jindřich Šídlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek pro státní službu Josef Postránecký

Náměstek pro státní službu Josef Postránecký a místopředseda ODS, senátor Miloš Vystrčil, v pátečních Událostech, komentářích České televize diskutovali o služebním zákoně. Došlo i na otázku, zda nemáme zbytečně moc náměstků. Komentář k tématu přidal i analytik Hospodářských novin Jindřich Šídlo.

Nejsem sir Humphrey, bránil se Postránecký

Opozice už teď varuje, že počet náměstků na jednotlivých ministerstvech před tím, než je služební zákon „zabetonuje“ na jejich postech od prvního července, nebezpečně roste. Podobně to vidí i Postránecký, ačkoli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tuto výtku odmítá.

„Některé problémy vyplývající z vyššího počtu náměstků mohou zasahovat do běžného chodu ministerstev,“ poznamenal hned v úvodu hlavní český úředník. Zároveň se ale staví proti jakémusi stropu na maximální možný počet náměstků, neboť každé ministerstvo je jiné. „Průběžně se mění i agenda ministerstev, takže nejdůležitější je přizpůsobit strukturu náměstků aktuální agendě,“ doplnil. Tato optimalizace leží na bedrech státních tajemníků pro státní službu.

Postránecký ale důrazně odmítl, že by se dnes posouval do pozice známé z britských seriálů „Jistě, pane ministře a Jistě, pan premiére“, sira Humphreyho Applebyho, jenž je v satirickém seriálu coby úředník mnohem mocnější než ministr či premiér.

Zákon byl přijímán zmateně, ale může za to prý ČSSD i ODS

K tématu se posléze vyjádřil i senátor Vystrčil, podle něhož byl celý zákon o státní službě přijímán chaoticky a důsledky toho vidíme i dnes. „Úředníci se zase budou více zabývat sami sebou,“ posteskl si. Další problém vidí v tom, že se úředníci ještě více vzdálí jiným profesím a policista či podnikatel prý budou mít cestu do státní služby složitější.

Sluší se však také připomenout, že ODS služební zákon kritizuje, ale v rámci dohody opozice s koalicí kývli na určitý kompromis. „Pokud nám to dnes vyčítáte, tak kdybychom na kompromis nepřistoupili a obstruovali, tak byste se mě ptal, proč obstruujeme,“ poznamenal Vystrčil k moderátorovi s tím, že je rád alespoň za nějaký kompromis. Koalice totiž má pohodlnou většinu a dříve či později by si zákon „protlačila“. „My jsme si nakonec řekli, že pro Českou republiku uděláme maximum, ale nebudeme blokovat např. možnost čerpání evropských dotací.

Poslední slova přidal Jindřich Šídlo, který dal Vystrčilovi za pravdu v tom, že byl tento zákon přijímán velmi zmatečně, ale nesmíme zapomínat na to, že zákon byl na stole už patnáct let a jak ČSSD, tak ODS nesou odpovědnost za to, že ten zákon „spal“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…