Odhad Kubáčka v ČT: Vláda ANO a ČSSD bude pokračovat. A důležitá věc, Hamáček je ministr vnitra, takže...

14.11.2018 18:20

Politolog Jan Kubáček se před kamerami České televize vyjádřil k aktuální politické krizi. Nezdá se mu, že by padla vláda Andreje Babiše (ANO). Jeho koaliční partner, ČSSD, už prý hledá cesty, jak ve vládě zůstat. Velkou roli v tom prý sehrál Tomio Okamura (ČSSD). Kubáček však v celé kauze vidí jeden citlivý bod, který podle jeho názoru znejisťuje všechny občany České republiky. Který?

Odhad Kubáčka v ČT: Vláda ANO a ČSSD bude pokračovat. A důležitá věc, Hamáček je ministr vnitra, takže...
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Politolog Jan Kubáček (na snímku v pořadu Horké téma).

Kubáčkovi se zdá, že současná vláda ANO a ČSSD bude pokračovat. Sociální demokraté totiž se vší pravděpodobností vycouvají ze svých požadavků. Jednak kvůli tomu, že by sociální demokraté nezískali vůbec nic, pokud by došlo na předčasné volby. A faktorem číslo dvě byla jasná podpora Babišovi ze strany hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. „To je podle mě důvod, proč ČSSD začala hledat různé způsoby řešení. Plus podle mě je tam ještě jedna důležitá věc. Jan Hamáček je ministrem vnitra... a když mu policie vzkazovala, že ‚my o těch informacích víme‘, tak to Janu Hamáčkovi otevíralo určitou cestu k návratu,“ podotkl Kubáček.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Okamura si prý také možná uvědomil, že to, že stál po boku ODS, STAN, Pirátů či lidovců, mu nepomáhá v očích voličů. Voliči SPD jsou podle Kubáčka s Babišovou vládou vesměs spokojení.

To, s čím není spokojená celá řada lidí, je dosahování spravedlnosti v této zemi. „Já jsem z toho dlouhodobě smutný. Když se podíváte, tak těch kauz je celá řada a začínaly bombasticky, začínaly s velkým společenským dopadem a výsledek je, že se táhnou. Vyšetřování se počítá na roky, bez jasného výsledku. Nepomáhá to ničemu, nejenže to oslabuje toho politika v jeho pozici, který je v podstatě vydíratelný, ale hlavně to znejisťuje důvěru občanů ve spravedlnost a v to, aby orgány činné v trestním řízení jednaly profesionálně a promptně. Znejisťuje to společnost. Vidíme sami, že jsme v podstatě vazaly kauzy Čapí hnízdo,“ podotkl Kubáček.

Problém vidí i v tom, že politik, který už jednou řešil nějaký takový problém a odstoupil, nedostal šanci se vrátit poté, co byl očištěn. „Nic takového jsme tu nezažili,“ připomněl Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …