Odhad proti odhadu. Zeman a Sobotka řekli každý své k protiruským sankcím

11.05.2015 16:23

Prezident Miloš Zeman oznámil serveru idnes.cz, že ho ruský prezident Vladimir Putin ujistil, že Rusko nepodnikne vojenskou invazi na východ Ukrajiny. Zeman si je jistý, že díky tomuto prohlášení by se mohly v dohledné době ukončit sankce vůči Rusku.

Odhad proti odhadu. Zeman a Sobotka řekli každý své k protiruským sankcím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Podle Zemana je evidentní, že roste odpor jednotlivých zemí Evropské unie k sankcím vůči Rusku, díky tomu je možné, že budou již brzy zrušeny. „Roste počet členských zemí EU, které se vyslovují vůči sankcím negativně,“ prohlásil Zeman s tím, že předpovídá, že by mohly být sankce ukončeny do konce roku.

„Mohl bych citovat dřívější vyjádření kancléře Fraymanna o tom, že sankce jsou neefektivní. Dokonce pokud si dobře pamatuji, řekl, že sankce jsou nesmysl. A z novější doby bych citoval prohlášení španělského ministra zahraničí v podobném smyslu,“ uvedl Zeman, odpůrce sankcí.

Premiér Bohuslav Sobotka tak pozitivně potenciální datum ukončení sankcí vůči Rusku nevidí. „Sankce, které přijala Evropská unie, jsou těsně propojeny s minskými dohodami. Minské dohody zatím plněny nejsou, a jejich plnění je rozloženo na celé období letošního roku. Čili nedá se předpokládat realisticky, že minské dohody budou splněny ještě před koncem letošního roku,“ prohlásil k sankcím Sobotka.

Podle Miloše Zemana však není tak zásadní datum, kdy budou sankce zrušeny, je však velmi pravděpodobné, že zrušeny budou a k Sobotkovu vyjádření řekl, že „je to odhad proti odhadu. Odhad je podmíněný tím, že na východě Ukrajiny i nadále nebudou pokračovat žádné bojové akce. A jestli sankce budou zrušeny nebo aspoň zmírněny ke konci tohoto roku či o půl roku později, už pokládám za technický detail“, řekl Zeman. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…