Odhady před volbami: Kromě Prahy všude vládne ANO. Vystřídá Krnáčovou Pirát?

15.09.2018 12:45

Exkluzivní průzkum pro deník Blesk, který provedla agentura Phoenix research, potvrzuje, že hnutí Andreje Babiše dominuje téměř ve všech měřených městech. Kromě Prahy, tam skončilo až třetí, za Piráty a ODS. Podobného výsledku se dopátraly i agentury Kantar a Median, které společně dělaly exkluzivní průzkum pro Českou televizi, ale také agentura SANEP, jež zpracovala voličský potenciál pro televizi NOVA.

Odhady před volbami: Kromě Prahy všude vládne ANO. Vystřídá Krnáčovou Pirát?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Kantar s Medianem však subjektům přisoudily v drtivé většině extrémně vysoké výsledky, čímž se snižuje vypovídací hodnota průzkumu, nicméně neshodí to agenturu v očích veřejnosti, neboť netrefit se do takového rozsahu je totiž v podstatě nemožné.

Výsledky agentur Kantar a Median ZDE

Agentura Phoenix měřila volební potenciál celkem v šesti městech – Praze, Brně, Ostravě, Liberci, Plzni a Ústí nad Labem. Hnutí ANO má našlápnuto na skvělý volební výsledek. Například v Ústí nad Labem mu respondenti přisoudili potenciál až 38 procent, podobného výsledku by mohlo dosáhnout v Ostravě – až 37 procent, v Liberci až 30,1 procenta, v Plzni 24,3 procenta, V Brně až 24 procent a v Praze 24,8 procenta, v hlavním městě by to však na první místo nestačilo. O druhá a třetí místa se nejčastěji dělí Piráti a ODS, případně regionální uskupení. Jak to tak vypadá, letošním propadákem bude nejspíše ČSSD. Ta se v rámci všech měřených měst pohybuje na volebním potenciálu zhruba 10 procent, což by mohlo leckde znamenat dokonce problém se do zastupitelstev dostat.

V hlavním městě to aktuálně vypadá na vítězství Pirátů, kteří mají téměř 30% volební potenciál. Připomeňme, že do volebního potenciálu je započítána možnost druhého hlasu, součet všech subjektů tedy nedává rovných sto, ačkoliv mezi dotazovanými jsou pouze rozhodnutí voliči. Podle Phoenix research by na druhém místě skončila ODS, jejíž potenciál je 24,9 procenta. O desetinu procenta za ním pokulhává ANO a 24,2 procenta mají Spojené síly pro Prahu v čele s Jiřím Pospíšilem. Hodně diskutovaná Praha sobě, kterou vede starosta Prahy 7 Jan Čižinský, by mohla čistě teoreticky, v případě dvou hlasů, dostat až 14,2 procenta. Letošním překvapením by mohli být Starostové pro Prahu, jejichž volbu zvažuje 10,1 procenta. Následuje SPD se 7,7 procenty, ČSSD až se 7,4 procenty, KSČM až se 7 procenty a nad 5 procenty volebního potenciálu se pohybuje ještě ODA – Krásná Praha.

V druhém největším městě České republiky Brně by v tuto chvíli volby vyhrálo zřejmě hnutí ANO, jehož potenciál je 24 procent. Druhé místo by mohli teoreticky obsadit Piráti (18 procent), na třetím místě by pak mohla skončit ODS s podporou Svobodných (17 procenta). Ani v Brně sociální demokracii letos voliči nepřejí, volební potenciál, který v Brně má, činí pouhých 10 procent. Za nimi následuje SPD (8 procent), TOP 09 (8 procent) a se stejným výsledkem i KDU-ČSL. Nad pětiprocentní potenciál se dostalo ještě uskupení Žít Brno (7 procent) a KSČM (6 procent).

V moravskoslezské metropoli Ostravě by ANO vyhrálo takzvaně na plnou čáru. Jejich volbu zvažuje až 37 procent voličů. I v Ostravě se Pirátům daří, agentura jim přisoudila druhé místo a až 19,1 procenta. Na třetím místě je pak regionální Ostravak (18,2 procenta). Na dalším místě SPD (až 15 procent), sociální demokracie by právě v Ostravě mohla mít ze všech měřených měst jeden z nejvyšších výsledků – až 14 procent. Koalice ODS a Svobodných až 12 procent, KSČM až 10 procenta, KDU-ČSL a nezávislí kandidáti pak až 6 procent.

Podívejme se také do Liberce. I zde by ANO mohlo slavit vítězství. Jejich potenciál zde činí až 30,1 procenta. V Liberci by tradičně mohla bodovat regionální uskupení. Starostové pro Liberecký kraj a Změna pro Liberec.

Anketa

Měl by Andrej Babiš oficiálně vystoupit proti pokračování sankčního řízení EU vůči Maďarsku?

98%
2%
hlasovalo: 21289 lidí
První z nich dosahuje 26,2procentního potenciálního zisku, Změna pak 21 procent. Čtvrtou pozici by mohla obsadit ODS (12,2 procenta), pátou ČSSD (10,1 procenta), šesté by mohlo skončit SPD (10 procent), sedmá pozice by teoreticky mohla patřit KSČM (7 procent). Nad pět procent se nikdo jiný pravděpodobně nedostane.

V Ústí nad Labem taktéž boduje strana premiéra Babiše, jeho hnutí zvažuje volit, v případě druhého hlasu, dohromady až 38 procent voličů. Druhé místo by mohlo obsadit hnutí PRO! Ústí (18,8 procenta), třetí nejvyšší potenciál má SPD (15,8 procenta), následují komunisté se 14 procenty, ODS (12,1 procenta), ČSSD (9 procent), uskupení TOP 09, KDU-ČSL a STAN (7 procent).

Posledním měřeným městem byla Plzeň. I zde má největší šanci ANO s 24,3 procenty volebního potenciálu. ODS by mohla teoreticky získat až 20 procent, Piráti až 16,2 procenta, TOP 09 13 procent, sociální demokraté až 10 procent, KSČM až 9,3 procenta, PATRIOTI A STAROSTOVÉ S PODPOROU SVOBODNÝCH až 9,1 procenta a SPD až 8 procent.

Celý článek si můžete přečíst ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…