Odhalení 82 potenciálně nebezpečných osob ve Francii je vlastně dobrou zprávou, říká analytik

06.06.2016 23:08

Na Ukrajině zadrželi muže, jenž mířil do Francie s obrovským množstvím výbušnin. Podle slovenské televize TA3 chystal muž až 15 teroristických útoků před a během nadcházejícího fotbalového mistrovství Evropy ve Francii. Máme se opravdu bát, že by během tohoto sportovního svátku mohlo dojít k nějakému krvavému útoku?

Odhalení 82 potenciálně nebezpečných osob ve Francii je vlastně dobrou zprávou, říká analytik
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

V pondělních Událostech, komentářích o případných rizicích hovořili bezpečnostní analytik František Šulc a stálý zpravodaj ČRo v Jižní Americe David Koubek.

V roce 2016 nás čekají dvě velmi významné sportovní události. Nejprve se bude konat fotbalové mistrovství Evropy ve Francii a později se odehrají i letní olympijské hry v jihoamerickém Riu de Janeiru.

Podle Šulce není jasné, jak vážně bychom měli hrozivou zprávu z Ukrajiny brát, protože z francouzské strany zatím nemáme mnoho informací. Většina jich pochází z Ukrajiny a dosud nebyly plně ověřeny. V médiích se dnes objevila i zpráva, že ve Francii bylo odhaleno 82 osob z celkem 3 500 lidí, kteří by měli zajišťovat bezpečnost na nadcházejícím fotbalovém svátku.

Podle Šulce je tato zpráva vlastně zprávou dobrou, protože se ukazuje, že byly odhaleny potenciálně nebezpečné osoby. Pokud snad chystaly nějaké nebezpečné akce, už jsou pod kontrolou. Analytik k tomu ovšem dodává, že záleží na kontextu, který zde trochu schází, protože není zřejmé, zda byli zadrženi teroristé, spolupracovníci teroristů nebo kdo vlastně.

Koubek doplnil, že Brazílie nepochybně udělá všechno pro to, aby nadcházející olympiáda byla bezpečnou sportovní akcí. A může se jí to povést. Brazílie to dokazuje např. výrobou letadel. Země je velkým producentem dopravních strojů a tato letadla jsou bezpečná.

„Brazílie bude používat na ochranu olympiády 85 tisíc vojáků a policistů,“ doplnil Šulc. Útok bojovníků – osamělých vlků však nelze s absolutní jistotou vyloučit. To není možné v žádné zemi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …