Odhalení: Rusko boduje, lidé mu věří. EU nedokáže držet krok

21.03.2016 10:30

Think-tank Evropské hodnoty ve svém nejnovějším přehledu „kremelské informační války“ shrnuje aktuální situaci ve východní Evropě. Dá se prý říci, že v uvedeném prostoru ruská propaganda posiluje. A Evropská unie s ní nedokáže držet krok.

Odhalení: Rusko boduje, lidé mu věří. EU nedokáže držet krok
Foto: Iniciativa pro evropské hodnoty
Popisek: Iniciativa pro evropské hodnoty, logo.

Anketa

Který sousední národ máte nejraději?

3%
4%
83%
hlasovalo: 12226 lidí

Think-tank ve svém přehledu zmiňuje Gruzii, v jejímž informačním prostoru prý začíná být kremelská přítomnost více sofistikovaná. Vedle médií, jakožto hlavního nástroje ruské propagandy, začíná být aktivní i řada neziskových organizací a duchovenstvo. Svědčí o tom prý průzkumy veřejného mínění, v nichž roste počet lidí, kteří si myslí, že EU ohrožuje tradiční gruzínské hodnoty.

Na Ukrajině se s ruskou dezinformační kampaní snaží „bojovat“, nicméně některá ukrajinská média prý používají podobné praktiky jako ta pod kontrolou Kremlu. Odpověď Ukrajiny na ruskou dezinformační kampaň je tak dle Evropských hodnot rozpačitá.

Podobně rozpačitě si počíná dle think-tanku i Evropská unie, která se prý nechce zapojit do ruské informační války, a proto založila malou pracovní skupinu, která ale disponuje omezenými kapacitami, rozpočtem i mandátem. „Stratcom se komunikačně zaměřil především na svůj twitterový účet s 5872 uživateli, kteří jej sledují, to se však zdaleka nemůže vyrovnat kremelským médiím, a to i s ohledem na nízkou popularitu Twitteru u ruskojazyčného obyvatelstva,“ míní Evropské hodnoty.

Na západním Balkáně, podobně jako v Gruzii, posiluje kremelská propaganda. Rusko však prý zde navíc soustřeďuje svou pozornost i na finance a aktivně kritizuje sbližování těchto zemí se Západem. Průzkumy veřejného mínění dle think-tanku dokládají, že je ve své snaze úspěšné.

Evropské hodnoty jedním dechem dodávají, že EU je stále pro země západního Balkánu atraktivní. Tomu prý nasvědčuje i to, že země vyhověly požadavkům EU ve věci vydání podezřelých z válečných zločinů jugoslávských válek tribunálu v Haagu nebo že do značné míry nastoupily na cestu reforem a stíhání korupce, což je podmínkou pro zahájení přístupových rozhovorů k Evropské unii.

Plné znění přehledu:

Kremelská kampaň ve východní Evropě

GRUZIE: Kremelská přítomnost v gruzínském informačním prostoru začíná být více sofistikovaná. Média sice zůstávají jejím hlavním nástrojem, linii Kremlu a protiunijní nálady však propaguje i řada NGOs a duchovenstvo. Podle průzkumu roste počet lidí, kteří si myslí, že EU ohrožuje tradiční gruzínské hodnoty. Klasickým příběhem ruských médií je „200 let společné historie, geografická blízkost a převážné ortodoxní vyznání,“ což je prezentováno jako argumenty, proč musí Gruzie zůstat na straně Ruské federace.

UKRAJINA: Odpověď Ukrajiny i Evropské unie na ruskou dezinformační kampaň je rozpačitá. I když na Ukrajině vznikly některé úspěšné projekty jako je Stopfake.org, některá ukrajinská média však používají podobné praktiky jako ta pod kontrolou Kremlu. EU se nechce zapojit do ruské informační války, a proto založila malou pracovní skupinu, která má však pouze omezené kapacity, rozpočet i mandát. I když EU přijala ambiciózní akční plán pro strategickou komunikaci, prozatím hlavní myšlenka týmu propojit podobně smýšlející skupiny má jen omezený dopad. Stratcom se komunikačně zaměřil především na svůj twitterový účet s 5 872 uživateli, kteří jej sledují, to se však zdaleka nemůže vyrovnat kremelským médiím, a to i s ohledem na nízkou popularitu Twitteru u ruskojazyčného obyvatelstva.

ZÁPADNÍ BALKÁN: Západní Balkán měl odjakživa řadu problémů, a proto se nelze divit obávám o jeho destabilizaci. Hlas Ameriky nedávno informoval o tom, že kremelská propaganda, dezinformace, NGOs a kulturní organizace posílily svou zdejší pozici. Rusko zde soustředí svou pozornost i finance a aktivně kritizuje sbližování těchto zemí se Západem. Ruský ministr Lavrov využívá akcí NATO na Balkáně v průběhu 90. let, aby rozdělil zdejší obyvatele v otázce ohledně členství v NATO. Evidentně se mu to daří. Podle nedávného průzkumu IRI si 50 % Srbů myslí, že se země vydává špatnou cestou, a pouze 46 % uvedlo, že podporují členství země v EU.

Článek uvádí, že Sputnik News nedávno tvrdil, že Srbové věří Putinovi více než svým vlastním lídrům a nejraději by vstoupili do ekonomické unie s Ruskem. Russia Today tvrdila, že se západní státy snaží udělat vše proto, aby zabránily referendu o vstupu do NATO v Černé Hoře.

Přes problémy, kterým EU čelí, je však stále pro země západního Balkánu atraktivní. Tomu nasvědčuje i to, že země vyhověly požadavkům EU ve věci vydání podezřelých z válečných zločinů jugoslávských válek tribunálu v Haagu nebo že do značné míry nastoupily na cestu reforem a stíhání korupce, což je podmínkou pro zahájení přístupových rozhovorů ke Společenství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …