Odhalení, co se dělo na magistrátu: Největší hádka pražské koalice. A kdo dal tu zprávu o Babišovi nezákonně Deníku N?

06.12.2019 9:18

Pražský poslanec a zastupitel hnutí ANO Patrik Nacher se na sociální síti rozepsal o sporech v pražské koalici. Na magistrátu se ve čtvrtek hádali o tom, zda zveřejnit, či nezveřejnit auditní zprávu o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). „Nejde o samotný obsah zprávy, ale o politické kladivo,“ dodává Nacher. Mnohé by však zajímalo, kdo její obsah nezákonně poskytl Deníku N.

Odhalení, co se dělo na magistrátu: Největší hádka pražské koalice. A kdo dal tu zprávu o Babišovi nezákonně Deníku N?
Foto: JK
Popisek: Patrik Nacher

TOP 09 prý vadilo, že auditní zprávu měli k dispozici jen Piráti, a mediálně toho využívali. Předsedovi zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu Jiřímu Pospíšilovi (TOP 09) a radní Haně Marvanové (STAN) se nelíbilo, že k dokumentu měl přístup pouze primátor a radní Adam Zábranský (Piráti). Ostatní členové rady jej neobdrželi. Primátor Zdeněk Hřib to zdůvodnil tím, že on je statutární zástupce města a Zábranský má na starosti transparentnost.

Pak se podle Nachera vedla debata především o právním rozboru, který říká, že zprávu nelze zveřejnit. Auditní zprávu o údajném střetu zájmů premiéra Babiše před pár dny obdrželo Ministerstvo pro místní rozvoj, nyní ji nelze zveřejnit, jelikož prý nejde o finální verzi, řízení ještě trvá a Komise žádá o důvěrné zacházení. 

Nakonec rada města došla k závěru, že je potřeba požádat Evropskou komisi (EK) o stanovisko, zda může zveřejnit auditní zprávu o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), nebo ne. Nacherovi z toho vyplývá jediné: „Nejde o samotný obsah zprávy, ale o politické kladivo, které bylo tak silné, že došlo k největší hádce pražské koalice od komunálních voleb.“

Předseda Strany nezávislosti České republiky František Matějka pak Nacherovi v následné diskusi odpověděl, že by jej především zajímalo, kdo poskytl auditní zprávu nezákonně Deníku N.

Podle přispěvatele do diskuse Michala Fišera však není těžké to rozluštit, jelikož seznam osob, které dokument obdržely, není velký. Chybou Evropské komise podle jeho slov je to, že jednotlivé výtisky nejsou číslovány.

Pokud Piráti tak bezmezně ctí EU a její zásady a zákony, tak by měli jednoznačně ctít požadavek evropských úředníků audit nezveřejňovat, doplnil uživatel Zbyněk Zatloukal. „Asi na tuto skutečnost zapomněli při diktování znění auditu,“ rýpl si.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…