Odhalení novin: Imigranti, které zadržujeme, převezli naši policii. Toto provádějí přímo v táboře

21.09.2015 7:31

Reportér Mf Dnes Václav Janouš zmapoval strategii uprchlíků, kteří chtějí z českého uprchlického zařízení v Bělé pod Bezdězem pokračovat dál na Západ. Běženci přišli na způsob, jak obejít přísná bezpečnostní opatření a přímo z tábora si domluvit cestu do vysněné země.

Odhalení novin: Imigranti, které zadržujeme, převezli naši policii. Toto provádějí přímo v táboře
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Janouš uvádí, že uprchlíci sice musí při příchodu do zařízení odevzdat své osobní věci, včetně peněz a mobilních telefonů. Budovy navíc stojí uprostřed lesů, kde není signál mobilních operátorů, jsou kolem dokola omotané žiletkovými ploty, ostnatými dráty, střeží je desítky policistů i bezpečnostní agentura.

I přes tato přísná bezpečnostní opatření si však uprchlíci našli způsob, jak komunikovat s okolním světem. Jeden z telefonních automatů na karty v chodbě tábora slouží dle zjištění reportéra Mf Dnes jako uprchlická ústředna, přes kterou si běženci domlouvají cestu na Západ. Obsluhuje ho Mamaria, migrantka z Etiopie, která zvládá hovořit anglicky. Telefonní číslo přitom není v žádných oficiálních telefonních seznamech. Sehnat se dá prý jedinou cestou: od lidí, kteří už jsou z tábora venku, od převaděčů, od příbuzných těch uvnitř.

Dle informací Václava Janouše je v každé budově na každém z pater na zdi minimálně jeden takový automat na karty. Dohromady jich je prý v táboře víc, než v celém městečku. Uprchlíkům navíc cestu ven umetají sami Češi. Každý z běženců totiž po zadržení dostane kartu nabitou 180 korunami.

Převaděče snadno a rychle

Čísel, na které uprchlíci ven volají, jsou prý už desítky. Cílem je domluvit si převaděče, kteří je v kamionech či dodávkách dostanou na hranice. „Uprchlíci spolu komunikují přes různé aplikace v telefonech, jako je WhatsApp. Na sociálních sítích existují uzavřené skupiny, kde si předávají kontakty na převaděče v jednotlivých zemích. Existuje i aplikace Gherbetna, přes kterou se domlouvají s dalšími uprchlíky v okolí, domluví se, jak cestovat dál, na co si dát bacha a čemu se vyhnout,“ prozradil reportérovi Mf Dnes jeden z mužů, kteří se zřejmě podílí na převaděčském byznysu.

V dalších měsících by měli mít zadržení běženci kontakt z tábora ještě snažší. Janouš uvádí, že policie chystá zavést do tábora bezdrátový internet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…