Odhalení úředního zákroku proti Miloši Zemanovi a také nabídka z Prahy: Když prezident prohraje, dostanete slevu. Nevěříte?

02.08.2017 8:26

Praha Zemana nevolí a bude se radovat z jeho neúspěchu. Třeba novým účesem, a nemusí to být ani schwarzenbergovské „číro“. Právě tento signál chce do celého světa vyslat kadeřnictví v pasáži Oasis na pražské Florenci.

Odhalení úředního zákroku proti Miloši Zemanovi a také nabídka z Prahy: Když prezident prohraje, dostanete slevu. Nevěříte?
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Již půl roku před prezidentskými volbami přichází kadeřníci z tohoto studia s akcí „Vystříhejme Zemana z Hradu“. Princip této akce je jednoduchý: Pokud Miloš Zeman prohraje prezidentské volby v lednu 2018, vyhlašuje se v kadeřnictví všeobecné veselí. Pro zákazníky to bude znamenat, že na jakoukoliv službu nebo zakoupené zboží vlasové kosmetiky bude poskytována sleva 20 procent. Tato veselice má trvat od oficiálního ohlášení Zemanovy porážky celý měsíc.

Kadeřníci zároveň nabádají všechny ostatní podnikatele, aby je následovali a také se naplno vrhli do politické agitace proti současnému prezidentovi. „Připojte se k naší výzvě podobnou akcí. Možná tak přimějeme ty nerozhodnuté, aby zvolili slušnějšího člověka,“ nabádají ve zveřejněném letáku.

Zákazníky pak nabádají zcela přímo: „Zvolíme-li společně v prezidentských volbách jiného kandidáta než Zemana, přijďte oslavit vítězství novým účesem.“

Ovčáček: Úřad vede kampaň proti prezidentovi. Komu ze soupeřů činnost  tohoto úřadu naúčtují?

Prezident Miloš Zeman začíná mít problémy nejen v pražském podhradí, ale i v brněnském Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Jeho člen, politolog Jan Outlý, opakovaně vyjádřil názor, že návštěvy krajů, které prezident vykonává, jsou předvolební kampaní a náklady na ně by měly být zahrnovány do nákladů na kampaň. Ty jsou přitom ze zákona omezené.

Na jeho vystoupení reagoval mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček, a to na sociálních sítích a podle svých vlastních slov „razantně a bez vytáček“. „Tento úřad bezesporu vede kampaň proti současnému prezidentu republiky ve prospěch skupiny protikandidátů.“ A dodal, že vzhledem k tomu, že úřad sám se stal součástí kampaně, měly by náklady na jeho činnost být prezidentovým protikandidátům, které takto podporuje, rovněž započítány do nákladů kampaně.

Podle Ovčáčka je prezident z Ústavy povinen vykonávat své povinnosti, mezi které patří i setkávání s občany. Omezování těchto povinností není podle Ovčáčka ničím jiným než bráněním výkonu prezidentského mandátu, odvozeného přímo od občanů.

„Prezident republiky plní své povinnosti. Nic více, nic méně. To by si pánové úředníci měli rychle uvědomit,“ dodává Ovčáček. „Pokud má být metodou práce tohoto úřadu vyhrožování prezidentu republiky, posouváme se od demokracie ke korporativnímu státu,“ vzkazuje Outlého úředníkům.

Zajímavé je podle Ovčáčka i to, že se o oficiálním postoji úředníků pana Outlého nedozvěděl úřední cestou, ale od redaktorů Českého rozhlasu. Znamená to tedy, že úředníci šli se svým postojem útočícím na prezidenta Zemana nejprve do médií (přesněji do média, které nemá prezidenta příliš v lásce).

V diskusi pod Ovčáčkovým příspěvkem se následně ještě lapidárněji vyjádřil komentátor Štěpán Kotrba. Podle něj jsou úředníci pana Outlého, pokud skutečně chtějí komentovat výkon prezidentského úřadu, nebo do něj rovnou aktivně zasahovat, „banda idiotů“.

Úřad pana Outlého podle Kotrby není oprávněn se jakkoliv veřejně vyjadřovat do té doby, než bude na základě rozhodnutí předsedy Senátu oficiálně zahájena předvolební kampaň. „A i v jejím průběhu se úředníci smějí vyjadřovat pouze k tomu, co jim určuje zákon. Určitě ne jakkoliv komentovat činnost jiné ústavní instituce, nota bene té nejvyšší.

„Nemá na to nárok do chvíle, kdy předseda Senátu vyhlásí termín voleb. Teprve tehdy začíná kampaň. A teprve tehdy se může úřad vyjadřovat. Ale pouze dle kompetencí a způsobem, které říká zákon,“ píše Kotrba.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…