Odkud máte informace, já mám o Krymu úplně opačné! vpálil v ČT divák Drulákovi

17.03.2014 21:50

Krymský parlament vyhlásil v reakci na výsledky nedělního referenda nezávislý svrchovaný stát Krymská republika. Západní země včetně České republiky ale pořádání referenda nepovažují za legitimní. „Samostatný stát nemůže vzniknout ze dne na den,“ uvedl v pořadu Hyde park na ČT první náměstek ministra zahraničních věcí Petr Drulák.

Odkud máte informace, já mám o Krymu úplně opačné! vpálil v ČT divák Drulákovi
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Celkem 96,8 procenta voličů se během referenda vyslovilo pro připojení poloostrova k Ruské federaci. A zatímco Kyjev reaguje částečnou mobilizací, Evropská unie a USA vyhlásily sankce za porušení územní celistvosti Ukrajiny.

Kdyby podle Druláka referendum na Krymu proběhlo za normálních podmínek, nedalo by se vůči jeho výsledku nic namítat. Jenže to se nestalo. „Odehrálo se to v době okupace a s nulovou diskuzí, předcházela mu masivní ruská intervence. Takto nové státy nevznikají,“ poznamenal.

Jeden z diváků poukázal na fakt, že v případě Kosova západní mocnosti jeho oddělení od Srbska napomáhaly, v případě Krymu jeho odtržení od Ukrajiny brání. Drulák ale namítl, že tyto dvě situace srovnávat nelze, protože odštěpení Kosova jen dokončilo krvavý rozpad Jugoslávie, během něhož docházelo k masovým vraždám a vyhánění lidí.

Prezident Miloš Zeman okomentoval výsledek referenda jako neústavní, ale přesto je to obrázek názoru většiny obyvatel. A Drulák s jeho slovy souhlasí – referendum má prý pouze hodnotu jakéhosi sociologického průzkumu, který sice ukazuje názor lidí, ale nemůže zapříčinit natolik zásadní akt, jako je založení nového státu.

Rusové na Krymu se bojí o budoucnost

Nabízí se také otázka, proč jsou vlastně Rusové na Krymu natolik s Ukrajinou nespokojení, že si přejí nebýt její součástí. Drulák se domnívá, že jejich rozladěnost pramení z rostoucí nejistoty, z destabilizace poměrů a nejasné budoucnosti země. Velkou roli ale dle jeho slov hraje i ruská propaganda.

„Když se podíváte na ruská média na Krymu, všechna tvrdí, že Kyjev je v rukou fašistů, kteří mají v úmyslu provést Rusku jen to nejhorší, což samozřejmě není pravda, ale řada lidí té propagandě bohužel podlehla,“ prohlásil s tím, že pokud by referendum proběhlo například za rok, jeho výsledek by mohl být jiný.

Krym ožil euforií

Jeho slova ale zpochybnil jeden z diváků, který se dotázal, odkud čerpá své informace, a dodal, že je v kontaktu se svým dlouhodobým kamarádem z Krymu a ten prý tvrdí něco zcela jiného – místní lidé jsou v euforii a jsou nadšení z toho, co se tam odehrává. Drulák se bránil tím, že vychází nejen z informací na internetu a z médií, ale především z komunikace s diplomaty, kteří jsou přímo na místě.

„Věřím tomu, že podstatná část lidí zažívá euforii, ale je vyprovokovaná mimořádnou situací. Srovnal bych to například s euforií sudetských Němců, ti také byli v euforii z toho, co se dělo v roce 1939, ale není to nic, na čem by se dal vybudovat samostatný stát,“ odvětil.

Na Ukrajině je nyní u moci vláda, která nevzešla z legitimních voleb. Drulák připustil, že právě z tohoto důvodu má o ní své pochyby a nedokáže se ubránit otázce, koho vlastně zastupuje. „Bylo by dobře, kdyby volby parlamentní byly co nejdříve. Tato vláda se vynořila částečně ze spontánního procesu a nevyjadřuje vůli obyvatel. Jenže nikdo lepší pro jednání zatím není,“ pokrčil rameny.

Vláda otevřela kohoutek násilí

Nejasná je i pozice Viktora Janukovyče, který se stále prohlašuje za hlavu ukrajinského státu, avšak sama země ho jako prezidenta již neuznává. A podle Druláka oprávněně. Připustil sice, že jeho sesazení neproběhlo podle všech patřičných procesů, nicméně jeho útěk do Ruska, schovávání a podpora ruské intervence do vlastní země podrývají jeho politickou funkci.

„Navíc násilí vzešlo prvně od vlády a prezidenta. Nepopírám, že se k tomu připojili poloviční fašisté, ale ten první kohoutek otevřela sama ukrajinská vláda,“ dodal náměstek.

Peníze nesmí skončit v kapsách oligarchů

Ukrajina se potácí v problémech i z hlediska ekonomického, v současné době balancuje nad hranicí bankrotu. Pomoc ze strany Evropské unie je ale dle Druláka nesmyslná, pokud se zároveň nezajistí tak přísné podmínky, aby peníze nekončily opět v kapsách oligarchů.

„Jde o to pomoci Ukrajině, aby z ní vznikl fungující stát, který je schopný postarat se o své občany, což se dlouhodobě nedaří, proto ostatně Ukrajinci migrují všude možně. Pokud bychom měli investovat, tak tím způsobem, aby se ty peníze buď vrátily, nebo byly použity s cílem vytvoření dobrých, kvalitních institucí,“ myslí si Drulák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…