Odložte servítky. Profesor Keller promluvil u Moravce o imigrantech, kvůli kterým evropským chudým nezbude nic

04.01.2015 13:25

V debatě dvou sociologů u Václava Moravce vystoupil s bývalou slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou Jan Keller, český europoslanec a mimo to též známý komentátor. Debata se vedla především na sociologické bázi, například o nebezpečích likvidace sociálního státu. A profesor Keller skutečně odložil servítky.

Odložte servítky. Profesor Keller promluvil u Moravce o imigrantech, kvůli kterým evropským chudým nezbude nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Keller

„V Evropě, a vidíme to i z empirických dat, se zvětšují rozdíly mezi bohatými a chudými," zdůraznil Keller. A do této situace nastává vlna přílivu imigrantů.

„Z humanitárního hlediska je to jasné - když přijde někdo, kdo nemá nikoho, jen život, který si chce zachránit, tak mu musíme pomoci. Ale z politického hlediska je to podivné. Ti samí lidé, kteří evropským chudým říkají, že se musí utlumit sociální stát a musí se uskromnit, teď mluví o tom, že musíme imigrantům pomáhat. A to se samozřejmě chápe těžko,“ poznamenal Keller.

Vede to prý ke vzniku demagogických hnutí, které staví na argumentaci „Vy nemáte a jim dávají“. A je velmi těžké jejich argumentům odporovat. „Když sedím v Evropském parlamentu a poslouchám Marine Le Penovou, tak je velmi těžké jí odporovat,“ poznamenal Keller.

Na to reagovala Radičová: „Evropa patří k úspěšnějším oblastem. A myslí si, že to tak bude napořád, a proto je zde neustále opakovaným slovem růst. Přitom tím základním by měla být právě mezilidská solidarita,“ připomněla. „Orientací na sebe a tlakem na růst jsme se dostali do situace, kdy bohatství je koncentrováno ve velmi úzké skupině, vyprazdňování střední třídy a sbližování většiny obyvatel na velmi nízké úrovni,“ varovala bývalá slovenská pravicová premiérka. Na druhé straně však prý prostě není možné odmítnout pomoc skutečně potřebným.

„Nakonec to dopadne tak, a upozorňuji, že nejsem žádný xenofob, že sociální práva zbudou pro neevropské imigranty a potřební lidé z Evropy nebudou mít nic,“ opáčil profesor Keller.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …