Odmítáme smrt. Proto se tak bojíme terorismu. Jinde jsou zvyklí, naznačuje komentátor

21.12.2016 12:40

Košile je nám bližší než kabát. Výbuch ve vedlejší ulici nás zasáhne více než ve vedlejším městě, nemluvě o tom, když je na Blízkém, nebo dokonce Dálném východě. Podle komentátora MF DNES Vojtěcha Varyše v dnešním světě člověk neví dne a hodiny, kdy může zemřít, a že se nám to v Evropě připomene jen občas, je spíše štěstí.

Odmítáme smrt. Proto se tak bojíme terorismu. Jinde jsou zvyklí, naznačuje komentátor
Foto: youtube.com
Popisek: Teroristický útok ve francouzském Nice

„Německo je středobodem laskavé Evropy, vítající všechny zájemce z těch částí světa, kde se žije hůř,“ píše Varyš po útocích na Berlín. Důsledkem toho je, že do této země směřují davy uprchlíků s nejrůznějšími motivacemi. A jeho hlavní město tuto pestrost ještě zhušťuje.

„Berlín je symbolem kosmopolitismu, tolerance a nekonečného večírku ve světovém měřítku. Je vlastně s podivem, že k podobnému útoku tam nedošlo už dřív,“ myslí si. A doplňuje, že atentát na vánoční trhy pod kostelem, který je symbolem poválečného Berlína, byl nabit symbolikou. Včetně útoku na Vánoce, patetickou oslavu západní civilizace, naplněnou fetiši štědrosti a laskavosti.

Je prý oblíbené říkat, že náš klid skončil. Jenže, jak připomíná komentátor, Vánoce se slavit nepřestanou a život stejně půjde dál. Jak na to, to prý můžeme vidět zejména právě v Německu a v Berlíně, kde výkonné tajné služby dokáží účinně zamezit mnoha teroristickým aktům, aniž by to současně znamenalo omezení svobody a zavedení policejního státu.

Zděšení z terorismu ale podle něj ukazuje obecnější problém západní civilizace – odmítání smrti. „Všichni zemřeme,“ varuje Varyš. Základem našeho uvažování by nemělo být se smrti vyhnout, ale co možná nejvíce ji oddálit. A takto bychom měli uvažovat i o teroristických útocích. Pokud nás potká to, že při něm zemřeme, měli bychom to chápat tak, že to tak mělo být. Je to v rozporu s naší posedlostí zdravím a přežíváním, ale jinak to prý nejde.

A jak Varyš doplňuje, v jiných civilizacích je takové vnímání naprosto běžné. Připomíná zprávy z Turecka, Sýrie nebo události v Jemenu, o kterých už se v našich médiích raději ani nepíše... popravy v Saúdské Arábii nebo aktuální řádění prezidenta Duterteho na Filipínách. V tom by se od nich prý Evropa měla poučit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …