Odmítáme tyhle brutální zásahy! Kováčik se u Moravce pořádně rozčílil na EU

16.12.2018 13:23

Týden před Vánocemi uvítal Václav Moravec v Žižkovské věži předsedy dvou poslaneckých klubů – Jakuba Michálka (Piráti) a Pavla Kováčika (KSČM). Po jejich boku usedl ještě předseda lidovců Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Pánové se věnovali stopce evropských dotací pro Agrofert. Jakub Michálek dostál své pověsti kritika premiéra Andreje Babiše (ANO) a nešetřil tvrdými slovy. Sám přededa vlády mu ostatně říká „nový brutální Kalousek“. Kováčik Babiše hájil.

Odmítáme tyhle brutální zásahy! Kováčik se u Moravce pořádně rozčílil na EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

Jakub Michálek hned v úvodu prohlásil, že Andrej Babiš bude muset řešit svůj střet zájmů. „A pokud se tak nestane, tak to může mít dopad i na celou Českou republiku,“ poznamenal Michálek k návrhu Evropského parlamentu na zastavení evropských dotací pro Agrofert, dokud se otázka střetu zájmů Andreje Babiše definitivně nevyřeší. „Já doufám, že Andrej Babiš přijme ty kroky, které jsou potřeba, to znamená, že převede Agrofert do tzv. slepého trustu nebo Agrofert prodá nebo se rozhodne nečerpat dotace pro Agrofert,“ prohlásil Michálek.    

Kováčik za komunisty nabídl přesně opačný pohled. „Pro nás je těžko představitelné, že nám někdo takovýmto brutálním způsobem bude zasahovat do našeho práva, protože jde o dotace nárokové. Nota bene, když to jsou peníze, které jsme do Bruselu poslali a teď si je vybíráme zpátky,“ rozčílil se v Žižkovské věži.

Bělobrádek se přiklonil na stranu Jakuba Michálka. Fakt, že EU u nás provede audit evropských dotací, nenechává šéfa lidovců v klidu. Zvlášť, když vidíme, co se děje na Ministerstvu financí už pět let vedeném hnutím ANO Andreje Babiše a co se děje na Ministerstvu pro místní rozvoj taktéž vedeném už pět let hnutím ANO. O MMR se zajímá i česká policie, která má podezření, že zde docházelo ke korupčnímu jednání.

Kováčik však prohlašoval, že český systém na kontrolu evropských dotací je v pořádku a nemáme se čeho bát. Michálek však okamžitě zvedl varovně prst. „My všichni bychom měli být předběžně opatrní,“ konstatoval pirátský poslanec. Stačí se podívat na to, jak se Babiš zachoval ke svému bývalému náměstkovi Lukáši Wagenknechtovi, když ten upozornil na možné nehospodárné nakládání s veřejnými prostředky. Wagenknecht, který byl letos zvolen senátorem, post Babišova náměstka musel opustit.    

Michálek má za to, že Babiš uplatní svou klasickou zdržovací taktiku a pokusí se ji použít i proti evropským kontrolorům, kteří do Česka dorazí v lednu. Bělobrádek na dálku Babišovi prozradil, že se může zachovat jako bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), který se zavázal nečerpat dotace pro svou farmu, dokud bude v politice. „Ani zelenou naftu nebere,“ zdůraznil Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Když se dostal ke slovo znovu Kováčik, přehodil výhybku ke služebnímu zákonu, který se může měnit tak, aby bylo snazší vyhodit nekvalitní úředníky. „Pokud někoho postihne akutní lemritida, ... pokud nepracuje, jak má, tak aby mohl být vyměněn.“ Změnu služebního zákona navrhla Sněmovna a teď se legislativním návrhem zabývá Senát. Michálek se obává, že vláda Andreje Babiše chce více proniknout do státní správy a více do ní zasahovat.

Bělobrádek dal znovu za pravdu Michálkovi. Předseda lidovců má za to, že na některých ministerstvech dochází k účelovým změnám, které mají za cíl vyhnat nepohodlné osoby. „Takhle, jak to funguje, tak je to normální čistka,“ rozpálil se takřka do běla Bělobrádek.

Kováčik ale znovu nabídl opačný pohled. „Ministr je tím , kdo nese odpovědnost, takže musí mít právo si ten svůj tým nějak obměnit,“ zdůraznil komunista s poukazem na příklad stávající ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové za hnutí ANO, u které policie zasahovala i doma.    

Moravec po pár minutách změnil téma. Zeptal se Kováčika, proč komunisté permanentně kritizují ministra dopravy za hnutí ANO Dana Ťoka, ale současně podporují vládu, jejímž členem Ťok je. „Ve vládě není jen ministr Ťok,“ odvětil Kováčik s tím, že komunisté vůči Ťokovi ještě přitvrdí a budou usilovat o to, aby již nebyl ministrem dopravy. Pokud by se někdo zeptal proč, měl se podle Kováčika v posledních pár dnech podívat na dopravní situaci na D1. „Ta naše tolerance vlády je založena především na programových věcech a ty jsou plněny,“ zdůraznil komunista.

Moravec dal poté slovo Michálkovi a ten vytáhl z rukávu vtip. „Já jsem slyšel takový dobrý vtip. Víte, co je to ve skutečnosti Ředitelství silnic a dálnic? Ředitelství silnic a dál nic,“ žertoval pirát. „Mně to nepřijde jako vtip, mně to přijde jako česká realita,“ odvětil moderátor.   

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Bělobrádek připomněl, že předseda vlády Andrej Babiš už v jisté době uvažoval, že Dana Ťoka z vlády vyhodí, ale nakonec se tak nestalo.

Podle šéfa lidovců je možné situaci na dálnicích v zimě vyřešit tím, že se osadí značkami, které zakážou kamionům předjíždět v zimním období. Bělobrádek však pochybuje, že ministr Ťok bude schopen něco podobného prosadit. „Když ministr Ťok nedokázal nařídit odstranění nelegálních billboardů, tak jsem zvědavý, jak rychle se bude D1 osazovat značkami,“ řekl Bělobrádek.

Michálek doplnil, že situaci na D1 nevyřeší nějaký zákon o zákazu předjíždění mezi kamiony v zimním období. „Prosím vás, ono nachumelí na silnici a my na to máme schvalovat zákon. Promiňte, ale kdo tohleto říká, tak je podle mě diletant,“ vypálil Michálek, když se pořad nachýlil k závěru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…