Odmítnuté vrtule za vesnicí: „Ti lidé jsou tak důvěřiví...“ Objektivitu podle Fridrichové korunoval Bohumil Kartous

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
18.09.2023 19:44 | Komentář

Česká televize místo toho, aby byla neutrální, se reportáží v pořadu 168 hodin opět postavila po bok poblázněných klimatických aktivistů. Myslí si to bývalý člen RRTV Petr Štěpánek, který je přesvědčen, že je dobré si týden co týden spolu s Norou Fridrichovou připomínat, jak nemá vypadat veřejnoprávní publicistika. Mediálnímu odborníkovi Jiřímu Mikešovi na reportáži k referendu o větrných elektrárnách v Josefově zase vadí, že za odpůrce mluvili jen lidé z obce, zatímco podporovatelé byli zastoupeni nejen místními, ale také odborníky.

Odmítnuté vrtule za vesnicí: „Ti lidé jsou tak důvěřiví...“ Objektivitu podle Fridrichové korunoval Bohumil Kartous
Foto: Repro Youtube
Popisek: Větrná elektrárna

Josefov, obec se 404 obyvateli, vzdálený sedm kilometrů od Sokolova, si vysloužil pozornost veřejnoprávní televize. Na začátku nedělního pořadu 168 hodin uvedla reportáž o referendu, které rozhodlo o tom, že v Josefově nebudou vybudovány dvě větrné elektrárny. Reportáž vzbudila velký ohlas ne kvůli samotnému výsledku hlasování, ale kvůli vyznění reportáže.

„Také jsem ji viděl, i když je to trochu masochismus. Ale je dobré si týden co týden spolu s Norou Fridrichovou připomínat, jak nemá vypadat veřejnoprávní publicistika, respektive jak moc Česká televize svojí praxí vybočuje z toho, co jí předepisuje zákon. Ta reportáž samozřejmě byla tendenční. Ale takhle tendenční je Česká televize prakticky pořád, ať už jde o cokoli, o Ukrajinu, o migraci, o covid, o brexit, o Trumpa, o Fialovu vládu…,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Štěpánek.

Nejvíce času k vyjádření dostal v jedenáctiminutové reportáži starosta Josefova Jan Onak, podporovatel výstavby větrníků. Slovo dostal i projektový vedoucí firmy, která o výstavbu větrných elektráren usilovala, sociolog z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie, dokonce i mluvčí Českých elfů. Ti všichni souzněli v tom, že rozhodnutí obyvatel Josefova nebylo správné. Místní, kteří v reportáži promluvili, byli z řad zastánců i odpůrců.

„Nejde o jednotlivá vyjádření, která v reportáži zazněla, ta ještě sama o sobě o ničem nevypovídají, někdo je pro, někdo proti, jde o jejich poskládání a celkové vyznění reportáže. V tomto případě se Česká televize, namísto aby byla neutrální, opět postavila po bok poblázněných klimatických aktivistů,“ myslí si dlouholetý člen a místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Lidi jsou tak nějak ne hloupí, ale důvěřiví, věří první informaci

To bývalý ředitel Slovenské televize Radim Hreha považuje reportáž za vyváženou přes zavádějící úvod či návod Nory Fridrichové. „Ta práci tvůrčího kolektivu pod vedením redaktora Jana Hrocha předem znevážila dle manipulativních tradic publicistiky veřejnoprávní televize slovy: ‚U sousedů se staví, my stojíme na místě‘. Po Fridrichové podprahové manipulaci měl standardní divák České televize jasno předem, tudíž záhy po prvních záběrech litoval starostu Jana Onaka v roli zastánce výstavby větrných elektráren přesto, že málokterý divák ČT by souhlasil s výstavbou takového monstra za svými humny,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Radim Hreha.

A to ani nemluvě o „zrcadle,“ které tvůrčí kolektiv nastavil důvěřivým konzumentům korporátních médií skrze slova pana starosty, jenž uvedl: „Mně to referendum utvrdilo v tom, že jsou lidi tak nějak ne hloupí, ale důvěřiví, že důvěřují první informaci, kterou dostanou.“ „Fakt, že tuto charakteristiku většiny občanů Josefova lze zobecnit na téměř všechny země světa, Česko nevyjímaje, zřejmě postřehli i tvůrci reportáže, jelikož ji zařadili hned na úvod. Další slova pana starosty pak jen potvrdila erudici většiny místních občanů, kteří nepodlehli návnadám a slibům investic do základní infrastruktury za cenu devastace místního životního prostředí,“ oceňuje mediální odborník.

Není férové postavit obyvatele vesnice proti akademikům

„Reportáž se snažila vyjít tak trochu jako objektivní, ale nebyla. Je zřejmé, že evropské státy mají nějaké záměry ohledně energetiky. Ale lidé žijí v určitém prostředí, na které si zvykli, které se jim líbí. A málo platné, pro mnoho lidí budou větrné elektrárny vždy jen monstra, která do přírody nepatří. Nabízejí se otázky, zda jsou větrné elektrárny hezké na pohled nebo zda náhodou nenarušují životní prostředí. Pro mnoho lidí, zvláště starších, to je určitě tak, že by větrné elektrárny v sousedství mít nechtěli. Na druhou stranu jim představitelé státu a odborníci včetně akademiků říkají: ‚Podívejte se, vlastně o nic nejde, musíme zachovat vyvážený rozvoj. Ty větrníky tam jenom postavíme a budeme z větru čerpat energii.‘ Neví se ale, jakou budou mít větrné elektrárny životnost, co se s nimi potom stane, jak je budeme recyklovat a další věci,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Jiří Mikeš.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

minimální mzda

Dobrý den, tvrdíte, že by měla existovat v EU shodná minimální mzda. Jaká by podle vás měla být? A kdo by ji měl garantovat? Protože asi ne každý zaměstnavatel u nás si může dovolit vyplácet stejné mzdy jako na západ od nás. A ta minimální mzda by se týkala všech zemí EU nebo jen těch, co mají Euro...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otočí Pavel s volebním právem pro 16leté? Holec tuší proč

20:57 Otočí Pavel s volebním právem pro 16leté? Holec tuší proč

„Byl bych opatrný s mladými lidmi a jejich volebními právy, protože v Evropě se rozmáhá takový nešva…