Odpálení až pěti bomb. To prý hrozilo před několika dny v Německu

22.11.2015 19:10

Pět dní po zrušení přátelského utkání mezi Německem a Nizozemskem kvůli hrozbě teroristického útoku na stadion v Hannoveru úřady stále nevědí, zda byla hrozba reálná.

Odpálení až pěti bomb. To prý hrozilo před několika dny v Německu
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Teroristické útoky v Paříži si vyžádaly přes sto mrtvých

List Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FASZ) dnes uvedl, že francouzské tajné služby své německé kolegy varovaly, že radikální skupina chce v dolnosaské metropoli odpálit až pět bomb. Podle FASZ se měl v úterý v Hannoveru odehrát "do nejmenších detailů naplánovaný teroristický útok". Německé úřady ho údajně zmařily jen díky na poslední chvíli odvolanému utkání. Skupina prý plánovala udeřit na pěti místech metropole spolkové země Dolní Sasko.

Mezistátní zápas Německa s Nizozemskem byl v úterý kvůli hrozbě zrušen

Tři bomby měly vybuchnout na fotbalovém stadionu, jedna na autobusové zastávce a další na vlakovém nádraží tohoto půlmilionového města. Teroristé, jimž úterní útok nevyšel, mohou podle FASZ kdykoli znovu udeřit. O hrozícím útoku prý Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), který v Německu plní funkci civilní kontrarozvědky, informovali francouzští zpravodajci.

Německá veřejnoprávní televizní stanice ZDF ale dnes s odvoláním na zdroje z bezpečnostních kruhů informovala, že vyšetřovatelé zatím nemají žádnou konkrétní indicii, která by naznačovala, že by teroristická buňka plánující útok v Hannoveru skutečně existovala. Mezi zpravodajci panují prý rozdílné názory na důvěryhodnost varování francouzských kolegů.

Mezistátní zápas Německa s Nizozemskem byl v úterý kvůli hrozbě zrušen asi 90 minut před začátkem. Na fotbalový zápas měla dorazit německá kancléřka Angela Merkelová a několik ministrů spolkové vlády včetně ministra vnitra Thomase de Maiziérea. Na stadionu se žádné bomby nenašly, německá policie ani nikoho v této souvislosti nezadržela. Na nádraží v Hannoveru policie odpálila podezřelý balíček, údajně šlo o atrapu bomby.

Podle ZDF registruje úřad BfV v Německu zhruba 1100 lidí působících na "islamisticko-teroristické" scéně. Asi 420 z nich považuje za nebezpečné, neboť by mohli případně sáhnout k použití násilí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…