Odporná zvěrstva. Postavit kulomety a uprchlíky postřílet? Kluzký Sobotka. Poláci se důrazně postavili na odpor Merkelové a toto nám řekli Zaorálek, kníže, Keller či Okamura

22.05.2017 15:49

ANKETA Lídr polské vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslav Kaczyński se podle agentury Reuters ohradil proti vnucování kvót na imigranty členským státům a proti hrozbě sankcemi ze strany EU.

Odporná zvěrstva. Postavit kulomety a uprchlíky postřílet? Kluzký Sobotka. Poláci se důrazně postavili na odpor Merkelové a toto nám řekli Zaorálek, kníže, Keller či Okamura
Foto: Jan Rychetský
Popisek: "Ještě Polsko nezhynulo, dokud ještě žijem," zpívá se v polské hymně

„My jsme Evropu uprchlíkům neotevřeli – to paní Merkelová. A je to paní Merkelová a Německo, kdo musí nést následky,“ řekl v rozhovoru pro veřejnoprávní televizi TVP Info Jaroslav Kaczyński.

Takto EU fungovat nemůže a nesmí

ParlamentníListy.cz se dotázaly českých politiků, co si o tom myslí. Drtivá většina politiků souhlasí s tím, co řekl Kaczyński, a odmítá kvóty na imigranty.

„V roce 2016 do České republiky přišlo ze zahraničí žít a pracovat zhruba 30 tisíc lidí. To je největší příliv v porovnání se kteroukoliv zemí Visegrádu nebo východní Evropy. Jsou to právě většinou příchozí z východu – Ukrajiny, Vietnamu a dalších zemí. Musíme mít právo mít pod kontrolou tento příchod migrantů. Musíme mít do budoucna možnost rozhodovat o množství příchozích a odkud přicházejí, proto odmítám jakékoliv kvóty na počty imigrantů, které by určoval někdo jiný, nebo nějaký automatický mechanismus rozdělování migrantů. Stejně musím odmítnout jakékoliv sankce, které by byly s neplněním těchto kvót spojeny. Jedná se o politické otázky, které musejí být řešeny jednáním, a ne technicko-byrokraticky a trestáním. Takto EU fungovat nemůže a nesmí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš na dotaz nereagoval.

„Ačkoli s panem Kaczyńským málokdy souhlasím, tak v tomto má pravdu,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Jakkoli považuji takzvané kvóty za nerozumné řešení, jsem jejich odpůrcem, tak bohužel argumentace Jaroslava Kaczyńského je taky vedle. Neboť kdo zažil ten proud těch uprchlíků, tak věděl, že se to tehdy prostě zastavit nemohlo. Kancléřka Merkelová ani jiní nemohli prostě na hranicích postavit kulomety a uprchlíky postřílet. Jak to zastavit, jsme se naučili teprve časem a dnes to celkem funguje. Zvala je jen v tom smyslu, že podle německé ústavy politický uprchlík má právo se v Německu usadit. Jak známo, Němci to uznali a poslední volební výsledky svědčí o tom, že pochopili, že Merkelová nebyla lehkovážná, nýbrž jednala podle ústavy. Taže jsem proti kvótám, považuji je z různých důvodů za nerozumné, ale také považuji za nerozumný útok Jaroslava Kaczyńského na kancléřku Merkelovou. Měl by vědět, za jakých okolností a na základě jakých právních předpisů ona jedná,“ řekl redakci čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Je to postoj, který já deklaruji jasně celá léta – jen bych řekl, že problém migrace do Evropy není jen zásluha paní Merkelové, jelikož činnost vedení EU, sociální pobídky migrantům a nepřizpůsobivým po desetiletí povzbuzují sociální turistiku jak ze zemí mimo EU, tak v rámci Unie – a katastrofálně se na tom podepsali i čeští poslanci a čeští zástupci v Evropské komisi, kteří aktivně prosadili přerozdělování migrantů pomocí povinných kvót. Já i naše hnutí SPD požadujeme od počátku nulovou toleranci nezákonné migrace a žádáme zákaz propagace islámského práva šaría v ČR, jelikož v tom spatřujeme bezpečnostní a sociální riziko pro naše občany,“ sdělil předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Předseda ODS Petr Fiala na dotaz neodpověděl.

„Je to tak, jak řekl Kaczyński. Každý svrhovaný stát má právo určit, komu poskytne azyl a komu udělí povolení k pobytu. EU nemá právo transponovat migranty do zemí, které je nechtějí,“ říká předseda Svobodných Petr Mach.

Náklady migrační krize musejí zaplatit ti, kdo ji způsobili

„Říká-li pravdu – navíc na nadmíru vážné téma – i Kaczyński, pak to rozhodně nesmí znamenat, že si ji netroufnou vyslovit i mnohem civilizovanější síly. Otázka totiž zní přesně opačně – proč tak vážné pravdy nezní z úst těch, kdo se pasují na strážce evropských hodnot? Proč tak trucovitě trvají na pravém opaku i za situace, kdy je jako na dlani, že je to cesta nejen neprůchodná, ale i stále nebezpečnější? Náklady migrační krize musejí zaplatit ti, kdo ji způsobili – jak svými teatrálními zvacími rituály, tak exportem chaosu pod fanglí lidských práv a samozřejmě už predátorským drancováním ‚třetího světa‘,“ míní místopředseda KSČM Josef Skála.

„Byla to Česká republika, která jako jedna z prvních odmítla povinné kvóty. Proto v současné době nemáme s migrační krizí žádný problém. Osobně odmítám povinné kvóty, především z bezpečnostních důvodů. Nejen Německo, ale i Velká Británie a další země každoročně, a to bez ohledu na migrační vlnu, přijímají migranty. Důvodem je nedostatek pracovníků a negativní demografický vývoj. Z pohledu budoucnosti je důležité nadále odmítat povinné kvóty a spolupracovat s těmi členskými zeměmi EU, které jsou s námi na jedné lodi,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Podle mě kvóty nelze nikomu nutit. Z českých europoslanců to podporuje pouze kolega Niedermayer z TOP 09. Osobně jsem proti jakémukoli nařizování,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Kaczyński má pravdu,“ reagoval stručně Václav Klaus ml. z ODS.

„I když mám řadu výhrad k politice polské pravicové vlády, v tomto bodě se zmíněným politikem naprosto souhlasím,“ říká europoslanec za ČSSD Jan Keller.

„S Jaroslavem Kaczyńským souhlasím. Za ta odporná zvěrstva, která takzvaní uprchlíci v Evropě páchají, nese odpovědnost paní Merkelová. Ať se všichni ti vítači a sluníčkáři podívají znásilněným, zmláceným a zavražděným obětem uprchlíků do očí,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Nebudu se vyjadřovat k panu Kaczyńskemu, ale ke kvótám. Přemísťování lidí jako nějakého zboží je neúcta k nim samotným a podle mého názoru to jsou praktiky otrokářství, které v Evropě nechci zavádět. Lidé nejsou zboží a nelze s nimi takto nakládat. Handlovat s nimi mezi státy, to je nechutné, co bude následovat? Možná ‚burza uprchlíků‘ nebo něco takového? Za mě tedy rozhodně ne,“ říká poslanec ANO Pavel Šrámek.

Unie sehrála užitečného idiota v době vojenských kampaní v arabském světě

„Myslím si o tom to co drtivá většina lidí. Tedy že pan Kaczyński má plnou pravdu. Jen dodávám, že toto je důsledek impotentní zahraniční politiky EU. Unie sehrála užitečného idiota v době vojenských kampaní v arabském světě. Teď sklízí důsledky,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Kaczyński má částečně pravdu, ale je to dost tvrdý názor,“ míní senátor ODS Jiří Burian.

„Pan Kaczyński má nepochybně pravdu. Evropská unie nemůže fungovat bez individuální vůle a následné odpovědnosti jednotlivých členských zemí za svá svobodná rozhodnutí. Z postojů paní Merkelové cítím také nebezpečný princip: ‚Individuálně v prosperitě a blahobytu, ale vždy společně v problémech‘, což může být spouštěčem destrukce celého evropského projektu. Jestli národní státy přijdou o možnost rozhodování v zásadních otázkách bezpečnosti a strategické politické volby, rozsype se potom EU jako domeček z karet,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Říkám již dlouhodobě totéž. Takže nemohu, než souhlasit. Ale bude to vůbec něco platné? Pokud slyším, má se naopak diskutovat o přijetí eura. Bůh opatruj země Koruny české,“ říká poslanec Jiří Koskuba, který vystoupil z ČSSD.

„Je to logická a pravdivá odpověď, ale i v politice často vítězí síla nad logikou,“ reagoval poslanec ANO Karel Rais.

„Podle mne, dokud není k dispozici rozhodnutí Evropského soudu na tento problém, jsou jakékoliv sankce nejen nezákonné, ale pokud by k nim došlo (což si nemyslím), mohlo by to znamenat velmi vážný rozkol ve vztazích mezi státy EU. Nevidím žádný rozumný důvod, proč by to vedoucí představitelé EU chtěli riskovat. Pomáhat je třeba lidem v místech, kde žijí, aby k migraci v masovém měřítku vůbec nedocházelo. Dialog a spolupráce by měly být základem dobrých vztahů směrem ke všem členským státům. Vyhrožování sankcemi není namístě,“ uvedl senátor KSČM Václav Homolka.

„K tomu v podstatě není co dodat, souhlasím. Kvóty jsou absolutní nesmysl,“ míní senátor Zdeněk Nytra.

„Pan Kaczyński říká pouze fakta – je to tak! V těch nepříjemných dopadech jsme si najednou v Evropě všichni rovni. Ale někdy je to tak, že někteří jsou si rovnější. Nikdy mi nikdo nevysvětlil, proč například zemědělci ve Francii mají větší dotace na mléko než ti naši. Vždy, když jdu kolem naší kašny na náměstí ve Slaném, která je od roku 2006, kdy se zde setkali představitelé Visegrádské čtyřky, Kašnou čtyř prezidentů, si říkám, že máme společného mnohem víc než tu kašnu. Měli bychom víc držet pohromadě. A my Češi bychom si z národní hrdosti Poláků mohli vzít příklad,“ soudí poslanec ANO Stanislav Berkovec.

Nezbývá, než Polákům a Maďarům závidět... Západní Evropa je již ztracena

„Plně souhlasím s Kaczyńským, tento názor jsem již sám dříve několikrát prezentoval. Paní Merkelová a hlavně Německo (Francie, Itálie) ať si snědí, co si sami uvařili. Nezbývá, než Polákům a Maďarům závidět, že mají na postech lídrů nejsilnějších stran a premiérů osoby, které si za svými názory pevně stojí a neuhnou. Což se o našem kluzkém premiérovi říci nedá,“ říká poslanec Karel Fiedler.

„Nemám rád pana Kaczyńského a o politice PiS si myslím své, ale zde má padesátiprocentní pravdu. Pravdu v tom, že my jsme Evropu uprchlíkům neotevírali. Mýlí se však v tom, že následky musejí nést paní Merkelová a Německo jako hlavní vítači. Následky poneseme všichni. Západní Evropa v té podobě, jak jsme ji znali před 10–15 lety, už neexistuje, ale jen málokdo to chce přiznat. Já si dovolím říci, že je již takřka ztracena a že to v blízké budoucnosti bude stát mnoho životů a krve. Evropa je otevřeným prostorem s volným pohybem nejen zboží, ale i osob a je jen otázkou času, kdy se i k nám do ČR ta ‚nákaza‘ dostane. Zatím jsme vládou a ministerstvem vnitra uklidňováni, že nám nic nehrozí a že jsem připraveni k ochraně našich hranic. Zcela záměrně je veřejnost klamána a ochrana státních hranic je zaměňována se schopností dočasného znovuzavedení kontrol na hraničních přechodech. Jako kdyby snad jediná cesta ke vstupu do země byla přes vyznačené hraniční přechody,“ zlobí se poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Eurohujeři dnes vidí pomyslnou kapku naděje v novém francouzském prezidentovi, který se již sešel s německou kancléřkou Merkelovou a představil nové bezpečnostní plány na záchranu své země. Jenže toto není boj jedné či dvou zemí, ale Evropy jako celku. Ten pomyslný celek je reprezentován Evropskou unií a ta nefunguje, a podle toho, co vidím a slyším, ještě dlouho fungovat nebude. Vyhrožování velkých nebo zakladatelských zemí EU soudy a sankcemi vůči těm menším a které přistoupily až později, je k ničemu. Jen to povede k dalším rozkolům uvnitř EU a k postupným snahám tento kolos na hliněných nohou opustit, ať již dobrovolně nebo vyloučením,“ míní Ondráček.

„Celé toto dění se samozřejmě musí líbit světovým velmocem, a to ať USA, které potřebují část Evropy jako válčiště, nebo Rusku, které nepotřebuje Evropu ekonomicky silnou a jednotnou, protože vždy se lépe vyjednává s menším a slabším. A z povzdálí to jako chytrá horákyně sleduje Čína. Je mi líto, ale nikdo z našich vládních politiků nedokáže tyto problémy takto otevřeně a razantně okomentovat a nám, opozičním, nebo alespoň nám z KSČM, jsou média uzavřena. Český postoj bude tradiční. Kvóty rétoricky na domácí půdě odmítáme, v Evropském parlamentu mlčíme nebo jsme vlažně pro nebo proti, to podle toho, ke které partaji který to europoslanec patří, ale nakonec se jako země zase shrbíme a těch několik tisíc migrantů přijmeme. Co kdyby se na nás EU zlobila a neposlala nám těch několik miliard euro, které nutně potřebujete částečně investovat a částečně rozkrást. Domácí zdroje již došly, ty jste již rozkradli, rozdali či rozprodali,“ uzavřel Zdeněk Ondráček.

„Ať se o hosty stará ten, kdo si je pozval,“ reagovala poslankyně Pavlína Nytrová.

„Pan Kaczyński má pravdu,“ uvedla poslankyně ANO Jana Lorencová.

„Kaczyński má pravdu,“ reagoval stručně poslanec ČSSD Stanislav Huml.

ČR prý může dostat pokutu až deset milionů eur

Polsko se ve čtvrtek odmítlo podrobit tlaku Evropské unie na přijetí uprchlíků v rámci přerozdělovacího programu, a to i přes hrozbu sankcí. Podle plánu, který Evropská komise odsouhlasila v roce 2015, má každý členský stát Evropské unie přijmout určitou část ze 160 tisíc migrantů. Evropská komise bude v červnu rozhodovat o právních krocích vůči zemím, které odmítly přijmout uprchlíky.

Pokutu až deset milionů eur a dalších sankce by mohla podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD dostat Česká republika, pokud nezačne plnit uprchlické kvóty. Podle Chovance to odhadují experti jeho úřadu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…