Odporné podrobnosti o muslimském vrahovi z Francie. Toto jste nechtěli vědět

15.06.2016 5:15

Mohlo by se mu také říkat: Dr. Food. Pod tímto jménem totiž Larossi Abballa, pětadvacetiletý praktikující muslim, narozený ve Francii, marockého původu, založil ještě v dubnu restauraci rychlého stravování ve svém bydlišti v Mantes-la-Jolie, komentuje publicista Josef Brož případ, který v posledních dnech otřásá Francií, kde začátkem týdne zabil muslim šéfa policejního komisařství i jeho ženu.

Odporné podrobnosti o muslimském vrahovi z Francie. Toto jste nechtěli vědět
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Co se to ale stalo, že se rozhodl ke svému činu? V noci 13. června chladnokrevně zavraždil před jeho domem v Magnanville (Yvelines), nějakých padesát kilometrů západně od Paříže, Jeana-Baptistu Salvainga, dvaačtyřicetiletého velitele policejního komisařství v Mureaux, a jeho ženu, šestatřicetiletou agentku Jessicu Schneiderovou, administrativní pracovnici na komisařství Mantes-la-Jolie.

Mezi policisty vzrůstá napětí, které se v první chvíli snažil oslabit prezident Francois Hollande, jenž ve svém vystoupení uvedl, že oběti byly cílem útočníka, protože to „byli policisté“. „Budu na straně bezpečnostních sil naší země, která v této chvíli pociťuje velký smutek a velký hněv,“ řekl odhodlaně prezident.

Pařížský prokurátor François Molins ve svém prvním vystoupení v úterý na tiskové konferenci uvedl, že v průběhu nočního zásahu speciálních jednotek Raid měl Dr. Food vyjednavačům sdělit, že před třemi týdny slíbil věrnost Islámskému státu a jeho vůdci Abú Bakrovi al-Bagdádímu. Podle prokurátora Molinse reagoval zejména na emírovo prohlášení, v němž své stoupence vyzval, aby zabíjeli „nevěřící i s jejich rodinami“. Přitom vůdce Islámského státu je podle některých, stále ovšem neověřených informací, již sám po smrti.

Francie se noří do válečného stavu

Francie je opět v šoku. Navzdory mimořádným opatřením, navzdory výjimečnému stavu, navzdory tisícům ozbrojenců v ulicích… Policista byl zabit devíti ranami nožem do dutiny břišní. Na místě, uvnitř domu, byla nalezena jeho přítelkyně, a tříleté dítě – ve stavu ochromení, ale zdravé.

Francie připomíná v tyto dny a hodiny válečný stav. Alespoň se do něj noří. V ulicích je 77 000 ozbrojenců, z toho 42 000 policistů a 30 000 četníků: ti všichni čelí pokračujícím demonstracím v ulicích proti reformě zákoníku práce. Létají projektily, slzný plyn, obušky a plexi-štíty jsou na pochodu. V zemi vládne stále výjimečný stav, největší policejní pravomoci v západní Evropě vůbec, jenž byl již podruhé za podpory většiny politiků prezidentem prodloužen. Nervozitu posiluje i konání evropského fotbalového šampionátu Euro 2016.

A do tohoto kontextu přijde brutální akt pomsty! Larossi Abballa alias Dr. Food se na počátku své dráhy bojovníka „svaté války“ rozhodl pro islamistický teror, neboť byl „dotčen útlakem muslimského lidu“ ze strany Západu. Jeho odpověď je radikální.

Nejdříve zajíci, potom berani a potom…

Ke svému činu se odhodlal jenom krátce po zahájení ramadánu, jenž je pro muslimy mimořádným okamžikem k prohloubení víry. Znamená celodenní půst pro zjitření smyslů a odříkání. Podobně jako v křesťanství. Před třemi lety, přesněji 30. září 2013, byl Abballa poprvé odsouzen, a to ke třem letům za podíl na síti džihádistů vedoucí až do Pákistánu, tři roky byl pod policejním a soudním dohledem. Patrně ne zcela…

Na počátku roku 2016 byl vyšetřujícím soudcem – v souvislosti s vyšetřováním nového řetězce bojovníků směřujících tentokrát do Sýrie – rovněž pod soudním odposlechem. „Tyto odposlechy ale dosud nepřinesly žádné elementy, jež by odhalily přípravu vedoucí k násilnému činu, nemohly být proto důvodem k vyšetřování a zahájení práce vyšetřujícího soudce,“ zmínil prokurátor Molins.

Dr. Food zveřejnil několik minut po útoku – nad těly obětí – dvanáctiminutové video, jež rozeslal do sítě Twitter a na Facebooku Live, zmínil prokurátor. Podle agentury Reuters, která měla možnost video zhlédnout, hrozil Abballa jmenovitě některým známým novinářům, jednomu islamologovi a několika francouzským raperům. Divákům šampionátu Euro slíbil, že z jejich mistrovství „udělá hřbitov“. Novinář David Thomson, jenž se ve své novinářské práci pro rádio RFI věnuje terorismu, zveřejnil fotografii, na níž je vidět Larossi Abballa ve chvíli, kdy vyslovuje slib emírovi al-Bagdádímu.

Podle bývalého protiteroristického soudce Marca Trévidica, který Abballu vyslýchal v souvislosti s předchozími delikty, působil jako mnoho jiných, kteří se objevují ve spisech: neodhadnutelný, neproniknutelný a pokrytecký. „Chtěl dělat džihád, to je jasné (…), ale konkrétně, v té době, kromě svých špatných známostí a joggingu, jemuž se věnoval pro zlepšení formy, jsme mu nemohli toho příliš vytýkat, čistě trestněprávně,“ sdělil listu Le Figaro.

Přesto již v průběhu vyšetřování v roce 2011 vyhrožoval advokátu protější strany a jednomu ze svých přátel napsal, že již brzy „budou padat hlavy“, a podle svých slov se chystal k „honbě na kufáry“ (káfir: arabsky bezvěrec, v plurálu: kufár). Z policejních zdrojů také uniklo, že se Dr. Food účastnil několika speciálních seancí, jež měly povahu „zocelení ducha“. V prosinci 2015 se například účastnil podřezávání živých zajíců v lese Cormeilles-en-Parisis (Val-d'Oise).

Cílem mělo být, podle jednoho z účastníků, příprava na podřezávání berana, jež bývá součástí svátku Íd al-adhá – jinak také Svátku oběti, při níž se připomíná Ibrahímova oběť (berana) Bohu. Od berana k člověku je už jenom krok – alespoň podle vyšetřujícího spisu, v němž Dr. Food v této věci dělal vysloveně narážky.

Ve videu, jež bylo staženo ze sítě, tvrdí: „Zavřeli jste nám dveře k hidžře [podle Koránu cesta Mohameda z Mekky do Medíny, v obecném smyslu cesta do muslimské země, rovněž počátek islámského letopočtu], otevřeme brány džihádu na vašem teritoriu.“ Poté se obrací slovy přímo k francouzské vládě: „Na Euro jsme pro vás přichystali překvapení, neřeknu vám o něm více, Euro bude hřbitovem.“

V souvislosti s vyšetřováním byli zatím zadrženi tři muži ve věku 27, 29 a 44 let a byli umístěni ve vyšetřovací vazbě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…