Odporný útok! Čeští politici promluvili k masakru v Istanbulu

01.01.2017 13:56

Střelba v tureckém nočním klubu byla podle předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) a šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska odporným zločinem. Podobným útokům je podle nich třeba předcházet mimo jiné spoluprací tajných služeb.

Odporný útok! Čeští politici promluvili k masakru v Istanbulu
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Podle předsedy STAN Petra Gazdíka i podle Hamáčka ale žádná z opatření proti terorismu nebudou nikdy stoprocentně účinná. Politici to dnes uvedli pro ČTK v reakcích na střelbu v luxusním istanbulském klubu, kde neznámý střelec zabil 39 lidí a nejméně 69 dalších zranil. Mezi oběťmi jsou i cizinci.

Hamáček s připomínkou nedávného teroristického útoku v Berlíně uvedl, že terorismus je jednou z nejodpornějších forem násilí, nezná hranice a cílí převážně na nevinné civilisty. „Žádná opatření proti terorismu, jakkoli robustní, nikdy nebudou stoprocentně účinná,“ řekl. Nejúčinnější je podle něj prevence, posilování schopností tajných služeb a jejich spolupráce.

„Ať už byl motiv jakýkoli, je to odporný zločin, který musí odsoudit každý slušný člověk,“ uvedl Kalousek. Úkolem je podle něj intenzivní spolupráce pro minimalizaci rizik podobných událostí, a to spolupráce zejména mezi tajnými službami a bezpečnostními složkami.

Útok je podle Gazdíka smutnou připomínkou nové reality, na niž se reaguje zostřením bezpečnostních opatření a intenzivnější aktivitou zpravodajských služeb. „Ale ani tak nejsme, a bohužel ani nebudeme, schopni zabránit podobným činům každého frustrovaného či zfanatizovaného magora,“ uvedl Gazdík. Největší výzvou pro demokratické společnosti podle něj bude hledání rovnováhy mezi co největší bezpečností a zachováním občanských svobod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…