Odporný zločin Evropské unie, která dokazuje, že jsou jí vlastní obyvatelé ukradení. Evropské národy mají právo zbavit se nadvlády Bruselu. Okamura, Zahradil či Foldyna o Babišovi a Orbánovi

13.09.2018 14:55

ANKETA Premiér Andej Babiš se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz distancoval od europoslanců zvolených za ANO, kteří hlasovali pro návrh o zahájení řízení proti Maďarsku dle článku 7 Smlouvy o EU, kdy mohou být Maďarsku odebrána hlasovací práva v EU. O Teličkovi a Ježkovi zvolenými za ANO řekl, že „nás zradili“. Babiš řekl, že stojí za maďarským premiérem Viktorem Orbánem a že to je náš spojenec. A že Orbán byl jediný, kdo postupoval dle Dublinu a čelil ilegální imigraci.

Odporný zločin Evropské unie, která dokazuje, že jsou jí vlastní obyvatelé ukradení. Evropské národy mají právo zbavit se nadvlády Bruselu. Okamura, Zahradil či Foldyna o Babišovi a Orbánovi
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

„Já se samozřejmě musím distancovat od hlasování našich poslanců v Evropském parlamentu, protože Maďarsko je náš spojenec… Takže já stojím za Orbánem, my jsme spojenci a V4 funguje. A pokud jde o nějaký nesmyslný návrh evropských poslanců, kteří tam za rok nebudou, tak mě samozřejmě mrzí, že ti naši hlasovali tak, jak hlasovali, ale oni tam hlasují sami za sebe. A to, že nás zradili Telička i Ježek, je jasné a je to pro nás samozřejmě poučení… Viktor Orbán byl jediný, který se choval podle Dublinu a který postupoval velice konkrétně a radikálně proti ilegální migraci. Proti ilegálním migrantům, kteří přicházejí poté, co pašerákům zaplatili vysoké částky,“ řekl ParlamentnímListům.cz premiér Andrej Babiš.

Europoslanci ANO dlouhodobě hlasují zcela v rozporu s rétorikou premiéra Babiše

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o slovech premiéra Babiše myslí. Velká část politiků poukazuje na to, že europoslanci ANO často hlasují proti tomu, co říká předseda ANO Andrej Babiš.

„Hlasování současných českých europoslanců je porušení jednoty V4 a je proti národním zájmům ČR – europoslanci hnutí ANO dlouhodobě hlasují zcela v rozporu s rétorikou premiéra Babiše, což znamená, že premiérovi nelze v zahraniční a evropské politice věřit, jelikož v Bruselu vždy skloní hlavu. V Čechách věší lidem bulíky na nos a následně v Bruselu hlasuje úplně opačně, než říká u nás. Hlasování těch českých europoslanců, kteří hlasovali PROTI Maďarsku a PRO sankce vůči Maďarsku, je zcela skandální  – byli to všichni europoslanci zvolení za ANO: Dita Charanzová, Martina Dlabajová, Petr Ježek a Pavel Telička, dále Stanislav Polčák (STAN), poslanci za TOP 09 Luděk Niedermayer, Jiří Pospíšil a Jaromír Štětina a Miroslav Poche (ČSSD), který je navržen na funkci českého ministra zahraničí. Odvahu postavit se na stranu Maďarska nenašel ani europoslanec Pavel Poc (ČSSD), který se zdržel. Spolupráce v rámci V4 by měla být základem české zahraniční politiky. Jasně se demaskovali ti, co hlasovali pro doporučení řízení proti Madarsku, a to byli členové ANO, TOP 09,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Zdá se, že zejména paní Charanzová, které chtěla vést kandidátku ANO do Evropského parlamentu, má problém,“ smál se europoslanec a člen předsednictva ODS Jan Zahradil. „Pan Ježek a Telička se s ANO rozešli už dříve,“ dodal.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Odporný zločin Bruselu

„Maďarsko při ochraně své hranice zároveň chránilo i hranici České republiky. Je dobré si připomenout, že jsme v té době poslali našemu maďarskému spojenci posily, protože v Maďarsku se bojovalo nejen za bezpečí Maďarů, ale také za bezpečí Čechů, Moravanů, Slezanů a všech dalších Evropanů. Pokud dnes evropská politická reprezentace tento postup považuje za nelegitimní, tak jenom dokazuje, že jsou jí zájmy vlastních obyvatel ukradené a evropské národy pak mají právo takové vládě odmítnout poslušnost a zbavit se jí,“ uvedl místopředseda ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna.

„Snaha zabránit ochraně hranic vlastní země se vždy v historii nazývala vlastizradou a byly za ni vždy, a to zcela oprávněně, ukládány ty nejtěžší tresty. Pokud dnes někdo chce obranu státní hranice trestat zpětně, tak se přesně tohoto obzvláště odporného zločinu dopouští, protože chce obraně vlastní země zabránit v budoucnu. Musím v této věci tedy zcela souhlasit s premiérem. Poslanec vždy musí hájit pouze zájmy těch, kteří ho zvolili, a nikoho dalšího. Je bohužel vidět, že si to mnozí neuvědomují,“ dodal Foldyna.

„Znovu se ukazuje, že evropská politika České republiky reprezentovaná momentálně osobou pana premiéra nemá jasnou koncepci ani cíl. Zjevně je čím dál hlubší rozpor s tím, co premiér Babiš říká v ČR a následně na svých zahraničních cestách po Evropské unii, a tím, jak pak hlasují jeho europoslanci. Přece není možné, aby se premiér před týdnem fotil s Orbánem a prohlašoval Maďarsko za našeho největšího spojence v EU a týden nato všichni jeho čtyři europoslanci poslali Maďarsko do řízení o odebrání jeho hlasovacích práv v EU. Co to svědčí o hnutí ANO a o samotném panu premiérovi? Takhle se chová spojenec? To se na mě nezlobte, ale tohle je absolutní amatérismus a ukazuje to trestuhodnou nezkušenost pana premiér i hnutí ANO v zahraniční politice. Nehledě k tomu, jak potom vypadáme před svými partnery, když vláda říká A, ale její poslanci hlasují potom B. My jako KSČM jasně a dlouhodobě říkáme, že diktování a pranýřování z Bruselu nemá žádný smysl a akorát podporuje protievropské názory a nálady. A na rozdíl od pana premiéra jsme schopni si vlastní europoslance uhlídat tak, aby toto stanovisko v Evropském parlamentu prosazovali,“ uvedla místopředsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná.   

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Ukazuje to na to, že hnutí ANO na rozdíl od KDU-ČSL tápe v zahraniční a evropské politice a že europoslanci hnutí ANO nemají mobil na Andreje Babiše,“ reagoval místopředseda KDU-ČSL a poslanec Ondřej Benešík.

"Ať si to anonisté vyřídí mezi sebou," reagoval čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Panu Babišovi se prostě jeho personální management opravdu, ale opravdu nepovedl…

„Svým hlasováním přivedli čtyři europoslanci za ANO pana premiéra do velice nepříjmné situace. Jsou tři týdny před volbami a Andrej Babiš teď hraje o svoji věrohodnost. Je otázka, zda bude jeho voličům stačit prohlášení, že dva z jeho europoslanců jsou zrádci,“ uvedl europoslanec Jan Keller.

„Já jsem v prvé řadě hrdý na europoslance KSČM, Kateřinu Konečnou, Jiřího Maštálku a Jaromíra Kohlíčka. Velmi brzo budou mít voliči příležitost vyjádřit svůj názor ve volbách a stejně jako velká většina maďarských voličů si vybrat. Nikdo z ciziny nemá právo zpochybňovat svobodnou volbu občanů! To by si měli i v ANO 2011 uvědomit a začít používat vlastní hlavu, a ne kecy PR manažerů ať již v EU, nebo u nás. Ono totiž přijít o hlavu se dá všelijak a panu Babišovi se prostě jeho personální management opravdu, ale opravdu nepovedl. Holt ne každý odborník je dobrý politik, ale každý politik může být i dobrý odborník,“ říká místopředseda KSČM Leo Luzar.

„O europoslancích si, prosím, nemyslím vůbec nic! Ale Maďarsko má právo na svébytnost. Je to volba jeho občanů. Pokud EU má potřebu někoho trestat, bude nejlepší nařídit jednotlivým státům, že ve volbách může být jen jedna kandidátka – kandidátka Národní fronty EU schválená v Bruselu,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Je krásné, že se pan premiér Babiš distancoval od europoslanců zvolených za ANO, kteří hlasovali pro návrh o zahájení řízení proti Maďarsku. Je však pokrytecké něco mediálně říkat a takzvaně na oko podporovat migrační politiku Maďarska, a pak dělat konkrétní politiku, která je zcela opačná. Nebo si máme myslet, že ho zrazují nejen europoslanci Telička a Ježek, ale i poslanci českého Parlamentu? Jak mnozí víme, Maďarsko má problémy z důvodů odmítnutí globálního paktu o bezpečné, řízené a legální migraci a globálního paktu o uprchlících. Když jsem dnes požádal o informaci vlády o postoji ČR k těmto paktům a chtěl znát, jak bude za ČR již 25. září na 73. zasedání Valného shromáždění OSN vystupovat a hovořit ministr vnitra a ministr zahraničí v jedné osobě Jan Hamáček, tak to poslanci z hnutí ANO a ČSSD, s výjimkou Jaroslava Foldyny, odmítli. My občané, ale ani politici tak zřejmě nesmíme mít informace, co naše vláda dělá. Doufám proto, že se premiér Babiš bude stejně distancovat od poslanců hnutí ANO, jinak mu to jeho vyjádření může žrát jenom naprostý blbec,“ uvedl poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Andrej Babiš lavíruje před blížícími se komunálními volbami s jasnou snahou neztratit klesající podporu svých voličů. Nelze ale dlouhodobě hrát dvojí hru s našimi občany a měl by jim říci jednoznačně, že je společně se členy své vlády ANO, ČSSD s podporou KSČM probruselský a proiimigrační. Zastávat se tři neděle před komunálními volbami maďarského premiéra Orbána a tvrdit, že europoslanci za ANO se při hlasování v europarlamentu chovali jako zrádci, je v jeho podání pouhou další lživou rétorikou. Jeho skutečná tvář je členství naší republiky v EU a čerpání dotací, které pomalu ale zato jistě docházejí,“ říká poslanec a člen předsednictva SPD Radovan Vích.

„Jednoznačně špatná práce personálního oddělení. Taková nekázeň by se ve firmě neměla stát. A je dobře, že to šéf netoleruje!“ reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Premiér Babiš se od těchto europoslanců ANO distancoval zcela správně. Takovéto nátlakové jednání vůči suverennímu národnímu státu ze strany Bruselu je zcela nepřípustné. EU byla koncipována na principu vzájemné spolupráce a ne diktátu z centra. Takto fungující strukturu je nutno - pokud možno - co nejrychleji redefinovat, jinak hrozí eroze a rozpad celé EU. Ovšem Babišovým vyjádřením také nelze nyní znegovat jeho tragický personální výběr kandidátů ANO do eurovoleb. Co zasel, teď sklízí. A poctivá politika se na obě strany dělat prostě nedá. Trochu by se měl i nyní nad některými nominacemi zamyslet. A to i přesto, že se jedná ‚pouze‘ o komunální volby,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

Anketa

Měl by Andrej Babiš oficiálně vystoupit proti pokračování sankčního řízení EU vůči Maďarsku?

98%
2%
hlasovalo: 21289 lidí

Málo pokrokovosti v otázce migrantů, genderu a homosexuálů…

Jádro výtek europoslanců proti Maďarsku se týká zacházení s migranty. Europoslancům se nelíbí, že ilegální migranti jsou internováni a rychle vyhošťováni, že většina žádostí o azyl je zamítnuta, že Maďarsko brání svoje hranice silou a podobně.

Europoslance dále mimo jiné trápí neuctivé zacházení s Georgem Sorosem. Maďarská vláda prý v květnu 2015 uskutečnila veřejné konzultace nazvané Migrace a terorismus a v říjnu roku 2017 konzultace namířené proti tzv. Sorosovu plánu. Tyto konzultace podle EP „poukazovaly na paralely mezi terorismem a migrací, vyvolávaly nenávist vůči migrantům a zaměřovaly se zejména na osobu George Sorose a Unii“. Maďarský premiér se údajně ve svém projevu předneseném dne 15. března 2018 v Budapešti „uchýlil ke sporným slovním útokům včetně jednoznačně stereotypních antisemitských útoků vůči Georgi Sorosovi, které by mohly být považovány za stíhatelné“.

Maďarsko také není dostatečně pokrokové, pokud jde o prosazování genderové ideologie. Stále zde prý „přetrvávají patriarchální stereotypní postoje k postavení žen ve společnosti“. V nových školních učebnicích se prý „stále objevují genderové stereotypy, podle kterých jsou ženy primárně matkami a manželkami“. Ženy jsou prý nadále „nedostatečně zastoupeny v politickém životě“ a „na rovnost žen a mužů v souvislosti s volbami se nevztahují žádné právní požadavky“. Maďarsko také doposud neratifikovalo Istanbulskou úmluvu.

Maďarsko není ani náležitě duhové. Problémem je mimo jiné, že „ústavní zákaz diskriminace mezi důvody diskriminace výslovně nezahrnuje sexuální orientaci ani genderovou identitu. A že by jeho úzká definice rodiny mohla vést k diskriminaci, neboť nezahrnuje jisté druhy rodinného uspořádání, včetně párů stejného pohlaví“. V zemi jsou prý rozšířené negativní stereotypy a předsudky vůči lesbickým, gay, bisexuálním a transgender osobám, zejména v oblasti zaměstnanosti a vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…