Odposlechy jsou nezbytné, kriminálníci jsou dnes vysoce organizovaní, tvrdí šéf žalobců. To říkali už za Slánského, opáčil advokát

05.07.2014 11:41

Advokát Václav Vlk, který je zároveň spoluzakladatelem nově vzniklé Unie obhájců, tvrdí, že v Česku jsou odposlechy nadužívané. Lidovky.cz citují jeho výrok, že každý ekonomicky aktivní člověk od pozice šéfa supermarketu má velkou jistotu, že je sledován. Tyto praktiky považuje za blízké mučení. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se odposlechů zastává s tím, že bez nich nejde většinou trestný čin prokázat.

Odposlechy jsou nezbytné, kriminálníci jsou dnes vysoce organizovaní, tvrdí šéf žalobců. To říkali už za Slánského, opáčil advokát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Telefon Nokia

Počet odposlechů se v loňském roce opět zvýšil. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman je prý přesvědčen, že je to nutné pro odhalování korupce. Bez nich se totiž jen málokdy podaří vinu prokázat. “Je to jediná efektivní forma trestního řízení schopná odhalit a postihnout pachatele,“ tvrdí Zeman.

Statistiky ukazují další nárůst povolených odposlechů. „Ačkoliv se uvedené údaje mohou jevit jako vysoké, je třeba zdůraznit, že páchání některých druhů kriminality je spojeno s vysokou organizovaností a plánovitostí, přičemž odhalení je bez použití technických prostředků takřka nemožné,“ tvrdí Zeman.

Tradiční metody k úspěchu nevedou

Advokát Václav Vlk však takový argument označil za “gumový“. „Co moje paměť sahá, tak ‘obzvláště organizovaná a vysoce konspirativní činnost‘, to používali i v roce 1951, když zavírali Slánského," citují Lidovky.cz advokáta.

Trvá údajně na tom, že využívání odposlechů se zvrhlo. „Nejpohodlnější způsob získávání důkazů je samozřejmě sedět na zadku a poslouchat cizí hovory,“ uvedl v rozhovoru pro Lidovky.cz. Je to ale metoda, která má podle něj blízko k mučení. „Mučit někoho stojí také nejméně úsilí, protože on se určitě k něčemu přizná, když ho budete mučit dostatečně dlouho," uvedl Vlk.

Odposlouchává se kdekdo

Unie obhájců podle Lidovek.cz kritizuje, že zákonná úprava, která by měla regulovat a pomáhat ověřovat oprávněnost odposlechů, nefunguje. A důsledkem pak podle Vlka je, že se odposlouchává kdekdo. „Každý ekonomicky aktivní člověk, který se pohybuje v nějaké vyšší pozici - a já bych se nebál říct od pozice vedoucího supermarketu výše - má velkou jistotu, že bude terčem odposlechu nebo záznamu telekomunikačního provozu,“ tvrdí advokát.

Vlk a Zeman se v pohledu na odposlechy jednoznačně rozcházejí. Zatímco advokát je pro co největší regulaci a kontrolu, Zeman tvrdí, že bez nich to nejde. „Tradiční metody prověřování či vyšetřování, jako jsou výslechy svědků či zajišťování listinných důkazů, zpravidla k objasnění případů nevedou,“ uvádí Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…