Odpudivý zjev, je mi stydno a hanba, že je prezident, pálil do Zemana šéf Paměti národa. A od Hradu už zaznělo...

16.07.2017 13:02

Velmi kriticky se do některých současných představitelů politické scény obul v rozhovoru pro Forum24.cz ředitel společnosti Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa Mikuláš Kroupa. Podle jeho slov například předseda hnutí ANO Andrej Babiš mluví jako Hitler a prezident Miloš Zeman je odpudivý zjev. „Doufám v koalici demokratů,“ řekl.

Odpudivý zjev, je mi stydno a hanba, že je prezident, pálil do Zemana šéf Paměti národa. A od Hradu už zaznělo...
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Programem Andreje Babiše je podle Kroupy ryzí populismus. „Politickou stranu, ve které demokracii nenajdete, označuje za firmu. Všechno kolem něj je olezlé: někdejší člen KSČ, jeho spolupráce s StB, jak se dostal k Agrofertu, jak se zmocňuje dalších firem, dluhopisy a tak dále. Těží ze společenské atmosféry znechucení a obav, které sám přiživuje,“ uvedl.

  • Původní text ZDE

Kroupa považuje mimo jiné také za hanebné Babišovo vyjádření směrem k demokratickým institucím, jako je parlament, jenž nazval žvanírnou. „Mimochodem, přesně takhle mluvil kdysi Hitler,“ řekl rázně Kroupa s tím, že jde o obrovskou neúctu k demokracii. „Jeho volání po umenšování funkcí je jedním z těch nástrojů diktátorů, o kterém jsem mluvil,“ dodal.

„Jasně že Babiše nechci srovnávat s Hitlerem, ale měl by svá vyjádření přinejmenším korigovat. S něčím velmi nebezpečným koketují naši sousedé v Polsku a Maďarsku. Demokracie nehledá vůdce, ale nutně potřebuje umírněný dialog a kompromis, tedy demokraty, kteří tato základní pravidla ctí a umějí. Občanům nezbývá, než demonstrovat a s rozumem volit, být na pozoru, protože se tu ve střední Evropě, tedy nejen v Rusku, objevují politici, kterým až příliš zachutnala moc, a dávají jasně najevo apetit vytvořit z nás jejich zaměstnance,“ podotkl Kroupa varovně. 

Velmi kritický pak byl i vůči Miloši Zemanovi, jenž je podle jeho slov tak zdemoralizovaný alkoholem, že jsme pro smích po celém světě. 

„Možná se jen nechává manipulovat jako nemohoucí stařec lidmi, kterými se obklopil. Ztratil soudnost, skrupule, na závěr svého života se mu povedlo zničit všechno, kvůli čemu by si ho budoucí generace mohly vážit. Vůbec si neuvědomuje, co takovými gesty způsobuje. Je to provokace, odpornost a zvrácenost. Zeman je skutečně odpudivý zjev, který byl bohužel vyprodukován naší společností. Je mi stydno a hanba, kdykoli si uvědomím, že je prezidentem,“ řekl rázně. 

Závěrem se pak vyjádřil, že je rád za Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), Petra Gazdíka (STAN), Miroslava Kalouska (TOP 09) i Petra Fialu (ODS). „Ti mi stojí za to, abych věřil, že dokážou spolu sestavit většinovou vládní koalici. I ČSSD má zajímavé a prima lidi. Opravdu doufám, že se taková koalice vytvoří,“ zmínil. V prezidentské volbě je pak nadšen ze tří kandidátů – Jiřího Drahoše, Michala Horáčka i Marka Hilšera. 

K výrokům Kroupy se na Twitteru stručně vyjádřil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Ten považuje rozhovor s vedoucím projektu Paměť národa za kampaň na podporu kandidatury Jiřího Drahoše. „Chytře vymyšlené. Oficiálně bohulibý sběr vzpomínek. Reálně kampaň proti Zemanovi a Babišovi a na podporu Drahoše.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…