Odpůrci církevních restitucí jsou zaslepení rudými výmysly, zlobí se publicista

26.12.2013 11:02

Součástí církevních restitucí je i zámek v Kroměříži, který nyní požaduje do svého vlastnictví olomoucké arcibiskupství. Známý blogger a publicista Jan Ziegler tuto žádost požaduje za zcela oprávněnou. Názor a argumenty zveřejnil na svém blogu.

Odpůrci církevních restitucí jsou zaslepení rudými výmysly, zlobí se publicista
Foto: zamek-kromeriz.cz
Popisek: Kroměřížský zámek

Svůj postoj opírá Ziegler zejména o skutečnost, že kroměřížský zámek patřil církvi už od svého založení ve 12. století. "Docela slyším ten řev nenávistných protikatolických fanatiků, co si to zase ta církev dovoluje, když konkrétně Arcibiskupství olomoucké požádalo o vrácení kroměřížského zámku a tamních světově proslulých zahrad, Podzámecké a Květné. Nic si nedovoluje, jenom právem chce zpátky to, co jí bylo komunistickými zločinci ukradeno," píše.

Ziegler také připomíná, že tato památka je proslulá obrazem Apollon trestá Marsya od slavného benátského malíře Tiziana. "Odborníci se shodují v tom, že se jedná o nejvzácnější umělecké dílo na území České republiky. Jeho cena se odhaduje řádově v miliardách korun. Jelikož však je, tak jako jiné obrazy ze zámecké obrazárny, v majetku olomouckého arcibiskupství, jeho prodej nehrozí a současný olomoucký arcibiskup Jan Graubner navíc není příznivcem ani jeho zápůjček do ciziny," podotýká.

Je třeba vidět dále než na hranici zítřejšího dne

Uvádí, že anežský klášter se špitálem patřil původně klariskám. Jeho první abatyší a zakladatelkou byla královská dcera svatá Anežka Přemyslovna, která se zde spolu s dalšími řádovými sestrami starala o chudé a nemocné lidi.

"Na závěr musím souhlasit s výrokem Jaromíra Mayera ve facebookové skupině Komunismus je zločinná ideologie: ‚Církevní restituce odmítají všichni, kteří nevidí dál než za hranici zítřejšího dne.‘ Já dodávám, také všichni ti, kteří zaslepení fanatismem, komunistickou lží a nenávistí neznají a nechtějí znát skutečnou historii, jež je jiná než rudé výmysly," uzavírá Ziegler.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …