Odpůrci koncesionářských poplatků se sdružují na internetu. Vznikla nová iniciativa

07.03.2015 15:15

Prezident Miloš Zeman se při posledním dnu návštěvy Plzeňského kraje zmínil, že je pro zrušení koncesionářských poplatků České televizi. Veřejnoprávní médium už podle něho neplní svou funkci objektivní televize. V souvislosti se současnou kritikou nejen prezidenta vznikla i skupina na sociální síti Facebook, která vyjadřuje odpor ke koncesionářským poplatkům.

Odpůrci koncesionářských poplatků se sdružují na internetu. Vznikla nová iniciativa
Foto: Jiří Hroza
Popisek: Třetí zastavení prezidenta na návštěvě v Plzeňském kraji byla beseda s žáky středních škol v Plzni v areálu střední průmyslové školy elektrotechnické

Na Facebooku vznikla nedávno skupina, jež slouží k seskupení lidí, kteří souhlasí se zrušením koncesionářských poplatků, jelikož se jim nelíbí současný stav České televize. Skupina protestuje proti koncesionářským poplatkům ve stylu protestujících s červenými kartami proti prezidentovi. Ostatně jméno skupiny mluví za vše, "Červená karta pro Českou televizi“. Tato skupina uvádí na Facebooku svůj názor ohledně České televize, projevuje svoji vysokou nespokojenost se způsobem zpravodajství a skrze tuto skupinu jí dává veřejně červenou kartu. "Jsme hrubě nespokojeni se zpravodajstvím České televize, a proto jí dáváme červenou kartu,“ je uvedeno na hlavní stránce této skupiny.

Stoupenci této skupiny si stojí za tím, že současný způsob zpravodajství České televize je velice neobjektivní, dokonce prý až propagandistický. Jedním z hlavních důvodů vyjádření nesympatie k této televizi je fakt, že občané za tento jimi nepřijatelný způsob zpravodajství platí koncesionářské poplatky.

Autor tuto skupinu prý založil, aby mohla spojit všechny občany, kteří mají stejný názor, a touto formou vyjádřit České televizi protest. Autor ve své skupině uvádí, že z důvodu nemožnosti jednostranného ukončení placení koncesionářských poplatků je tento způsob protestu dobrým způsobem, jak na nespokojenost upozornit Českou televizi.

Ve skupině je autorem zdůrazněno, že způsob vyjádření nespokojenosti s Českou televizi nemá kromě protestního symbolu červené karty nic společného s protestem proti prezidentu Zemanovi. Skupina nabývá v současnosti na členech a již čítá přes 1 170 členů, kteří sdílí stejný názor s autorem.

Zeman v pátek při návštěvě Plzeňského kraje v souvislosti se zvyšujícím se počtem odpůrců placení koncesionářských poplatků poukázal svou nelibost v aktuálním dění v České televizi a vyjádřil svůj názor ohledně toho, že podle něj již Česká televize není veřejnoprávní televize, nýbrž televize komerční a k tomu ještě špatná. Postrádá prý pro veřejnoprávní televizi důležitou objektivitu. Někteří senátoři v čele s předsedou strany SPO Janem Velebou připravují návrh zákona o zrušení koncesionářských poplatků. 

Prohlášení na uvedené stránce:

Českou televizi pobouřila kritika od Miloše Zemana
--------------------------------------------------------------------

Česká televize si zřejmě uvědomila, že problém by mohl být vážnější, než se jí zdálo. Mnohé jistě pobaví vyjádření o "bezprecedentním útoku na nezávislost veřejnoprávní televize, který za dobu její existence v demokratické společnosti nemá obdoby". O jaké nezávislosti že to Česká televize píše?

"Vyváženost a objektivitu zpravodajství ČT a celkovou kvalitu vysílání má podle ní kompetenci hodnotit kontrolní orgán, Rada ČT, a to na základě objektivních analytických dat," píše se na serveru České noviny. 
Zde se nabízí přinejmenším otázka, zda tedy taková kontrola ve skutečnosti funguje, a pokud ne, tak co s tím mohou nespokojení koncesionáři dělat.

Česká televize svým zpravodajstvím zjevně stranila majdanskému puči, který vedl k násilnému svržení zkorumpovaného, ale demokraticky zvoleného prezidenta Viktora Janukovyče, dosazení nevolené "prozápadní" vlády netající se svým nepřátelstvím k sousednímu Rusku a ke konfliktu protiruských a proruských sil na Ukrajině, který si vyžádal již několik tisíc obětí. Česká televize trvale zavírala oči před ukrajinským radikálním nacionalismem, který hraje v celém konfliktu také svou nezanedbatelnou roli.

Kde se najednou bere v České televizi ta úzkostlivá snaha dodržovat striktně psaná i nepsaná pravidla hry? "Majdan" směrem k České televizi jí samotné totiž už zřejmě tak atraktivní připadat samozřejmě nebude.

Česká televize se podílela na hysterii kolem Miloše Zemana. Jen jeho zcela zaslepený příznivec může tvrdit, že se v jeho jednání a postojích nenajdou věci, které si kritiku zaslouží. Podotýkám přiměřenou dané záležitosti. Proč se najednou Česká televize ježí, když naopak Miloš Zeman kritizuje ji?

Česká televize cíleně útočila na v přímé volbě demokraticky zvoleného prezidenta, neváhala zasáhnout do jeho projevu, aby vymazala jméno podnikatele, který se zdá být nejen s Českou televizí propojen více, než by bylo v demokracii zdrávo. Nebylo již v tomto případě na místě slovo "bezprecedentní"?

Někdo v ČT má zřejmě problém s pochopením zákonů kauzality. Kvůli tomu je možné vytrhávat věci z celkového kontextu a zamlčovat události předchozí.

Ano, vysmát se několika občanům, kteří přijdou kritizovat Českou televizi na jednání Rady České televize, to je jistě jedna z těch kontrolních funkcí, kterými se Česká televize ohání.

Neustávejme proto v tlaku na změny, které by vedly k tomu, aby Česká televize místo propagandy postojů, které jsou v dané chvíli v ČT v kurzu, začala svým divákům poskytovat ověřené informace a nechala na nich, ať si podklady sami vyhodnotí.

Děkuji všem, kteří dosud Červenou kartu pro Českou televizi podpořili. Děkuji všem, kteří označili tuto aktivitu jako "To se mi líbí".

Velmi důležité však je, zda budete zároveň i sdílet příspěvky - to rozhoduje o tom, zda má tato aktivita větší smysl či ne.

Přes sílící hlasy proti současnému stavu České televize je to pravděpodobně stále běh na velmi dlouhou trať. Ukažme České televizi, že v tomto případě jsme dobrými běžci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…