Odpůrci ukrajinské vlády se vydají do pražských ulic

22.06.2014 11:06

Na pražském Hradčanském náměstí dnes ve čtyři hodiny odpoledne proběhne demonstrace proti dění na Ukrajině s názvem Odmítáme mlčet. Její organizátoři chtějí zejména zastavit kroky ukrajinské vlády proti proruským separatistům na východě země.

Odpůrci ukrajinské vlády se vydají do pražských ulic
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

Pořadatelé demonstrace poukazují zejména na skutečnost, že v Oděse, Slavjansku, Luhansku, Doněcku a Mariupolu stále umírají nevinní lidé. „Armáda fašistické junty ostřeluje obytné čtvrti měst! Umírají lidé a všichni mlčí! Proto my mlčet nebudeme, my, kteří ještě nemáme mozky vymyté televizí a tiskem, my, kdo nejsme lhostejní k utrpení druhých, my, kdo odmítáme tolerovat fašismus,“ deklarují.

Připomínají také dobu před 73 lety, kdy německý vůdce Adolf Hitler napadl Rusko, protože Evropa fašismus podcenila. „Požadujeme okamžitě zastavení války v zemi, požadujeme odsouzení vraždění a fašismu, ukončení nesmyslného štvaní proti Ruské federaci, požadujeme, aby média přestala lhát a zamlčovat a překrucovat pravdu,“ zdůrazňují organizátoři.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu podle agentury RIA Novosti zdůraznil, že ukrajinští vojáci budou v případě nedodržení podmínek mírového plánu postupovat adekvátně k situaci. Ukrajina však podle něj usiluje o mír a urovnání mírovou cestou. „Ukrajina dokázala, že je připravena bránit svou nezávislost, územní celistvost i své občany se zbraní v ruce. Vyskytne-li se však šance řešit konflikt mírovým způsobem, pak tuto šanci musíme využít," prohlásila tisková služba ukrajinské vlády.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…