Odsouzený exšéf dotačního úřadu Severozápad chce na svobodu. Nabízí policii spolupráci

18.08.2018 12:00

Bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz sedí ve vězení za to, že se podílel na korupčních aktivitách spojených s rozdělováním evropských dotací na severozápadě Čech. Jenže se také rozhodl v případu svědčit a dostal do problémů někdejší hejtmanku za ČSSD Janu Vaňhovou. Teď by se výměnou za pomoc policii rád dostal na svobodu.

Odsouzený exšéf dotačního úřadu Severozápad chce na svobodu. Nabízí policii spolupráci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz

Petr Kušnierz, jenž by zadržen, obviněn, souzen a odsouzen za zneužití pravomoci úřední osoby a za poškození finančních zájmů EU, by se rád dostal na svobodu. Jako obviněný spolupracující s policií, který pomáhal rozkrýt korupční chobotnici, se obrátil na soud a požádal o dřívější promunutí zbytku trestu. A soud mu pravděpodobně vyhoví.

Server Lidovky.cz popisuje, proč soudkyně Markéta Binderová z Obvodního soudu pro Prahu 6 v červenci vyhověla jeho žádosti o podmíněné propuštění. Státní zástupce se proti rozhodnutí soudu ohradil a prozatím zhatil trestancův odchod z vězení.

Kušnierz se prý za mřížemi choval vzorně, v chládku si bez reptání plnil své povinnosti a plnil si je dokonce tak dobře, že se hned dvakrát dočkal odměny.

„Uvědomil si, že jeho chování, za které mu byl po zásluze vyměřen trest, který v této chvíli vykonává, bylo špatné a chce se takového chování do budoucnosti vyvarovat,“ přibližuje soudkyně Kušnierzovu nápravu. „Udržuje pořádek ve svých osobních věcech, dvakrát mu byla udělena odměna za mimořádné aktivní plnění pracovních povinností a má evidovány celkem čtyři pozitivní poznatky,“ stojí v rozhodnutí soudu k jeho chování ve vězení.

Pomáhal také při terénních úpravách v zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek, nebo nestál stranou při stěhování v Klášteře sv. Karla Boromejského. I tady přiložil ruku k dílu. angažuje se také v oblasti finančního poradenství.

Dokázal si dokonce najít práci venku ve volném světě, kam by mohl nastoupit, pakliže opustí brány vězení. Místo by mohl získat na Statku Chyše na Karlovarsku, i když není jasné, jak si dokázal domluvit práci při pobytu za mřížemi. Podnik k tomu mlčí. „Po špatných zkušenostech s médii nebudu na vaše otázky odpovídat,“ sdělil serveru Lidovky.cz šéf podniku Josef Chára.

Než začal Kušnierz spolupracovat s policií, prý o pomoc žádal své někdejší přátele, jenže ti se k němu údajně zachovali jako k prašivému psu. Proto nakonec začal mluvit o údajných korupčních aktivitách politiků a podnikatelů na severozápadě Čech. A policie i na základě jeho svědectví nyní stíhá 26 osob včetně bývalé hejtmanky Jany Vańhové.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…