Odštěpenecká Luhanská lidová republika přijala ústavu

19.05.2014 9:19

Odštěpenecká Luhanská lidová republika na neklidném ukrajinském východě přijala ústavu a zvolila si své vedení. Prezidentem se stal jeden z vůdců proruských separatistů Valerij Bolotov a premiérem Vasilij Nikitin, napsala v noci na dnešek agentura ITAR-TASS. Nové vedení vybrali poslanci na nedělním zasedání samozvaného luhanského parlamentu, kteří rovněž přijali dočasnou ústavu.

Odštěpenecká Luhanská lidová republika přijala ústavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest za Ukrajinu

"Jako premiér vytvořím nový kabinet. Příslušné kandidáty oznámím později," prohlásil Nikitin po svém jmenováním do čela separatistické vlády. Jména členů jeho kabinetu by podle agentury ITAR-TASS mohla být známa ještě dnes.

Státní rada Luhanské lidové republiky, která zastupuje prozatímní zákonodárný sbor, si také vybrala svého předsedu. Stal se jím Alexej Karjakin, uvedla na svém webu ruská televize RT (dříve Russia Today). Prezident Bolotov, jak připomněla RT, se narodil v Rusku. Po vypuknutí nepokojů na východě Ukrajiny stanul v čele luhanských separatistů jako takzvaný lidový gubernátor.

Před týdnem Luhanská oblast spolu s Doněckou oblastí uspořádaly kontroverzní referenda, ve kterých se podle separatistů drtivá většina obyvatel vyslovila pro nezávislost na Kyjevu. Kyjev a Západ hlasování neuznávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…