Odstraněný Hašek varuje Sobotku. Šibenicemi prý stranu nesjednotí

09.11.2013 18:41

Michal Hašek, který zosnoval pokus o svržení šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, v pátek rezignoval na post 1. místopředsedy sociální demokracie. V rozhovoru pro sobotní Právo prohlásil, že nehodlá štěpit stranu. Mimo jiné také uvedl, že ho překvapila reakce některých spolustraníků na aféru kolem povolební lánské schůzky s prezidentem.

Odstraněný Hašek varuje Sobotku. Šibenicemi prý stranu nesjednotí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ČSSD Michal Hašek

"To, co jsme zažili, byla ohromná, masívní mediální kampaň, založená na tezi o tzv. lánském puči, který se ovšem nikdy neuskutečnil. A tato masívní kampaň zcela překryla podstatu všech diskusí, tedy špatný volební výsledek ČSSD," prohlásil dnes již bývalý první místopředseda ČSSD Michal Hašek s tím, že byl překvapen razantní odezvou Bohuslava Sobotky a jeho příznivců po jednání předsednictva.

Ačkoli uznává, že načasování schůzky s prezidentem Milošem Zemanem ihned po volbách mohlo vyvolávat otazníky a že nebylo vhodné, že se o schůzce mlčelo, nestydí se za to, že jako levicový politik hovoří s hlavou státu. "Na tom nevidím nic špatného. Notabene ve světle toho mimořádného, extrémního neúspěchu české levice jako celku v předčasných volbách. Žádný puč se v Lánech ani neosnoval, žádný puč se v Lánech nepřipravoval," trvá na svém Hašek.

Byla to chyba, poučil jsem se

To, že o konání schůzky lhal, považuje za svoji největší komunikační chybu. "Držel jsem symbolicky podanou ruku pěti lidí. Z dnešního pohledu, držel bych ji už jinak. Nicméně držel jsem slovo, omluvil jsem se. Je to pro mě velké poučení," říká Hašek v rozhovoru pro Právo.

Hejtman Jihomoravského kraje očekává, že složením postu ve vedení strany, jak učinil spolu se Zdeňkem Škromachem a Jeronýmem Tejcem, dojde k uklidnění situace v sociální demokracii. "Vyzval jsem k tomu, aby skončil hon na lidi, kteří se 'provinili' pouze tím, že vyjádřili svobodně svůj vlastní názor. Soc. dem. si nemůže dovolit žádný masakr. Sjednocení soc. dem. prostě nelze udělat politickými šibenicemi," je přesvědčen politik.

Hašek tvrdí, že rozhodně neplánuje rozštěpit sociální demokracii, jak se mu prý někteří komentátoři snaží podsunout. "Určitě to, co jsem zažil v poslední době, je nejtěžší období mé politické kariéry. Další prací pro soc. dem. a naše voliče se budu snažit rehabilitovat svoje jméno. Musí to být soc. dem., která mi dá, nebo nedá další šanci," uzavírá Michal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…