Odsun byl primitivní odplata, měli bychom se stydět. Pokud máte chuť, zhlédněte na toto téma hodinové VIDEO

22.05.2015 12:09

O problematice vztahu Čechů a Sudetských Němců přišel do Debatního klubu pohovořit jeden ze zakladatelů Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku Tomáš Pecina. Dle něho se Češi na Sudetských Němcích dopustili primitivní odplaty, za kterou se budeme ještě mnoho generací stydět.

Odsun byl primitivní odplata, měli bychom se stydět. Pokud máte chuť, zhlédněte na toto téma hodinové VIDEO
Foto: Archiv OP
Popisek: Reprofoto z vagonu s odsouvanými Němci

Události po 2. světové válce spojené s Benešovými dekrety a zákonem o odsunu Sudetských Němců nepovažuje Pecina za spravedlivé. „Bohyně spravedlnosti měla zavřené oči, a namísto ní nastoupila bohyně pomsty,“ tvrdí Pecina.

Občanský aktivista považuje vyhnání Sudetských Němců za genocidu a primitivní odplatu. „Je to projev toho nejhoršího, co tento národ měl a je to něco, za co se nejen naše generace, ale i mnoho příštích generací bude nesmírně stydět, o tom jsem přesvědčen,“ uvedl Pecina.

CELÝ DEBATNÍ KLUB ZDE

Sudetoněmecké krajanské sdružení

Sudetoněmecké krajanské sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezku funguje od března 2015, kdy jej po rozsudku Nejvyššího soudu muselo ministrestvo vnitra registrovat jako občanské sdružení.  

Tomáš Pecina se společně s Wolfgangem Habermannem a Janem Šináglem snažil zaregistrovat sdružení již v roce 2009, ale neuspěli, neboť ministerstvo vnitra tehdy argumentovalo tím, že by spolek ohrozil nedoktnutelnost Benešových dekretů.

Dle stanov je základním cílem činnosti sdružení podpora porozumění mezi národy, s důrazem na porozumění mezi Čechy a Němci. Dekrety prezidenta Edvarda Beneše týkající se Sudetských Němců považuje sdružení za projev bezpráví, a proto by měly být zrušeny. Sudetoněmecký spolek také uznává právo Sudetských Němců na náhradu škody a na satisfakci za nemajetkovou újmu, kterou prý utrpěly, na to, aby jim nebo jejich dědicům bylo obnoveno vlastnické právo k údajně neprávem konfiskovanému majetku a aby jim, budou-li mít o to zájem, bylo uděleno státní občanství České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …