Odsunout! To jsou Češi, díky. Reportáž z mezinárodní akce hnutí Pegida. Merkelová by to nečetla ráda

20.10.2015 8:30

Za bouřlivého potlesku přicházela česká výprava na shromáždění hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Zatímco na pódiu v centru Drážďan hřímali řečníci o strachu z imigrační vlny, členové a sympatizanti Pegidy skandovali hesla a někteří měli z atmosféry plné emocí i slzy v očích. Na adresu běženců pak znělo: „Abschieben!“ (Odsunout!).

Odsunout! To jsou Češi, díky. Reportáž z mezinárodní akce hnutí Pegida. Merkelová by to nečetla ráda
Foto: Daniela Černá
Popisek: Česká výprava s poslancem Markem Černochem při příchodu na demonstraci

„To jsou Češi! Díky!“ tato slova a potlesk doprovázel výpravu z Česka, když přicházela s vlajkami na Divadelní náměstí před Temperovou operou, kde se konalo shromáždění hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Ještě než se dostali ke slovu hlavní řečníci akce, tisíce lidí už skandovaly tradiční hesla: „Wir sind ein Volk!“, „Widerstand!“. Kritika se snesla na „prolhaná média“ i na adresu kancléřky Angely Merkelové. „Neberou nás, jako že oni jsou Němci a my Češi. Myslím, že se dnes chtějí lidé sjednotit a klidnou silou dát najevo, že takto to dál nejde,“ zmínil po úvodním aplausu, který sklidil příchod Čechů na náměstí, poslanec Úsvitu Marek Černoch.

Dav na adresu uprchlíků: „Odsunout! Odsunout!“

Poslanec Úsvitu také vystoupil jako první host hned po úvodu šéfa Pegidy Lutze Bachmanna: „Jsme sousedé a máme hodně společného, především to, že nám není lhostejný osud Evropy a tradice,“ uvedl před tisícovkami lidí český poslanec. „Nejen naše státy, ale celá Evropa je vystavena největší hrozbě za poslední dobu,“ doplnil Černoch s tím, že se u nás pohybují statisíce imigrantů, kteří nerespektují a porušují naše zákony. „Statisíce lidí, kteří mohou zničit Evropu, jakou ji známe teď,“ hlasitě varoval a dav reagoval: „Odsunout! Odsunout!“ „Pokud tyto migrační vlny okamžitě nezastavíme, zhroutí se evropský kulturní a sociální systém, nastanou nepokoje a budeme čelit obrovskému riziku radikálních a teroristických skupin, nárůstu organizovaného zločinu a v neposlední řadě zdravotním rizikům,“ uvedl také Černoch. Lidé opět reagovali: „Odpor! Odpor! Odsunout! Odsunout.“ „Jednejme společně, jednejme rychle,“ vyzval poslanec Úsvitu.

Každý Němec stojí za Angelou Merkelovou?

Černoch pak dál hovořil o selhání evropských elit, které podle něj „nejsou schopné se podívat pravdě do očí“. Stejnou rétoriku pak použili i ostatní řečníci. Šéf Pegidy Lutz Bachmann na demonstraci připomenul historii Pegidy. Ta existuje rok a právě tohle výročí si v pondělí večer její příznivci připomněli. Bachmann přivítal účastníky akce a mimo jiné zmínil, že „vše, co Pegida dělá, je pro naši zemi, kulturu a budoucnost našich dětí“.
Vystoupil také představitel uskupení v Itálii, které má podobné cíle jako Pegida, Vincenzo Sofo: „Naši politici, naše média opakují stále, že Německo je ráj a že každý Němec stojí za Angelou Merkelovou,“ zmínil Sofo a ozval se bouřlivý křik odporu k německé kancléřce. „Těší mě, že tady mohu vidět, že to není pravda,“ uvedl také řečník, který zdůraznil, že je mu ctí účastnit se demonstrace. Stejně jako ostatní řečníci pak zopakoval, že nutný je společný postup kvůli zachování historie i kultury a dál kritizoval evropské politiky.

Dojatí Němci skandovali hesla

Šéf Pegidy pak prostřídal vystoupení řečníků promítnutím videozáznamů, které ukazovaly působení hnutí. Také tyhle krátké spoty gradovaly atmosféru plnou emocí, některé Němce strhla atmosféra natolik, že se neubránili slzám a dál skandovali hesla. Pak už následoval proslov zástupkyně výpravy z Polska: „Chci Vám říci, že nemůžeme ztratit Evropu a musíme ji udržet pohromadě.“ Na demonstraci také zazněla rázná kritika na adresu médií, která prý o příznivcích podobných politických stran a hnutí, jako je Pegida, šíří na veřejnosti rasistický obraz. Ostrá kritika se hned několikrát snesla na německou kancléřku Angelu Merkelovou, řečníci zmiňovali, že neslyší hlas Německa a uplatňuje proimigrační politiku, s kterou obyvatelé nesouhlasí. Jednotliví řečníci z různých států se také pozastavovali nad tím, že peníze pro uprchlíky země mají, ale pak chybí finanční prostředky pro místní obyvatele.   

Lidinský: „Řečníci dokázali lidi oslovit.“

I když délku některých proslovů mírně kritizoval, další naopak předseda Úsvitu Miroslav Lidinský, který se české výpravy do Drážďan také účastnil, pochválil: „Na několika řečnících jsem opravdu ocenil vnitřní sílu. Dokázali ne tupě zmanipulovat dav, ale lidi oslovit,“ konstatoval. Právě Úsvit společně s Blokem proti islámu byli iniciátory české výpravy na shromáždění hnutí Pegida. Po skončení pak Lidinský zhodnotil: „Demonstrace na mě působila velmi silně. Bylo naprosto jasné, že se nedaleko za našimi hranicemi nachází jádro uskupení velké síly a souznění lidí, kterým není jedno, jakým způsobem přistupuje vláda a volení zákonodárci k situaci, která je s imigrantskou krizí spojená. Jsou to rizika bezpečnostní a další, která plynou pro budoucí generace.“

Přijede Pegida do Prahy? Pozvání už má

Lidinský se distancoval od „šibenic“, které se na minulém shromáždění v Drážďanech objevily, zároveň odmítl, že by hnutí Pegida bylo rasistické nebo xenofobní. S jeho lídry je Úsvit v kontaktu: „Byla to čistě e-mailová forma komunikace, ale dnes jsme se posunuli zase o kousek dál. Společně jsme požádali lídry, aby přijeli na demonstrace do České republiky, které se budou konat 28. října. Společně jsme předali zvací dopis lídrům a představitelům Pegidy, ale také jsme jim předali vyjádření našeho postoje k přístupu vlády k nelegálním migrantům, řešení krize a bezpečnostním opatřením, která chybí,“ uvedl po skončení shromáždění v Drážďanech pro ParlamentníListy.cz Lidinský. „Je šance, že část aktivistů by se mohla dostavit do Ústí a lídry jsme pozvali do Prahy,“ dodal. Na setkání nechyběl ani předseda Bloku proti islámu Martin Konvička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…