Odsuzujeme vypálení „Kliniky“, napsala Filozofická fakulta. A strhlo se peklo

10.02.2016 14:35

Pedagog Karlovy univerzity v Praze Josef Šlerka na svém sociálním profilu sítě Facebook sdílel s ironickým komentářem status stránky Islám v ČR nechceme.

Odsuzujeme vypálení „Kliniky“, napsala Filozofická fakulta. A strhlo se peklo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Za naši kulturu a bezpečnou zem

„Filozofická fakulta Univerzity Karlovy se cítila natolik zasažena útokem chuligánů na nebohé, krajně levicové agresory z legal-squattu Klinika, že vydala v této souvislosti oficiální prohlášení,“ píše stránka Islám v ČR nechceme. A cituje prohlášení fakulty: „Jako univerzitní instituce proto ostře odmítáme zastrašování, ať již verbální, či fyzické, těch, kteří praktickou pomocí vyjadřují solidaritu s potřebnými.“

Islám v ČR nechceme uvádí, že si toto vyjádření překládá jako skandální snahu o společenskou legitimizaci extrémně levicových proudů a pomoci muslimským invazistům. „Nezaznamenali jsme, že by FF podobně veřejně odsoudila např. loňský pokus o anarchistický útok na vlak, šikanu doc. Konvičky či zapalování aut restaurace Řízkárna,“ píší. A zároveň uvádějí, že jako výraz protestu udělují fakultě na Facebooku jednu hvězdičku. „Budeme rádi, když nás budete následovat,“ podotkli administrátoři stránky. 

Šlerka tento status sdílí a poznamenává: „Prosím vás, kdybyste nevěděli, co s načatým večerem, tak se můžete zapojit do virtuálního ratingu. Pořádá ho IVČRN, a dokonce si můžete vybrat stranu, za kterou budete hrát... Případně pozvěte další,“ píše. 

Islám v ČR nechceme si následně dnes ráno změnil svou úvodní fotografii, aby bylo patrné, že hra pokračuje. „Star Wars, den druhý: Hvězdičkovou bitvu se sluníčky o rating FF UK aktuálně lehce prohráváme. Nenech dobroděje vyhrát, zaútoč bílou hvězdou,“ píšou s úsměvem.

Celé prohlášení Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Praha:

Útok žhářů na Autonomní sociální centrum Klinika dne 6. února 2016 byl veden záměrem zastrašit tu část české občanské společnosti, která se v různých formách zapojuje do dobrovolnické pomoci uprchlíkům.

Použití násilí proti občanskému komunitnímu centru je zbabělým gestem těch, kteří nemají odvahu vést s lidmi odlišného smýšlení dialog, protože jsou si vědomi, že jejich argumenty v něm nedokáží obstát. Jako univerzitní instituce proto ostře odmítáme zastrašování, ať již verbální, či fyzické, těch, kteří praktickou pomocí vyjadřují solidaritu s potřebnými.

Bez ohledu na individuální názor na současnou migrační situaci musíme hledat řešení výhradně v mezích demokratického systému. Vzájemný dialog vyžaduje nejen kritické myšlení a poctivou analytickou práci, ale především odvahu hovořit se svým názorovým oponentem důstojně a s respektem.

Mirjam Friedová,

děkanka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …