Odtajněný byznys Stanislava Grosse: Reportér rozmotal klubko firem, vykoukl na něj také Babiš

17.04.2017 8:20

Expremiérovi Stanislavu Grossovi a jeho aktivitám v byznysu se dva roky po jeho smrti věnoval Jaroslav Kmenta v Reportér magazínu. Konstatuje, že našel stopy ve dvou úspěšných společnostech, jejichž hodnota může ještě stoupnout – za předpokladu, že vláda rozhodne o dostavbě jaderných elektráren.

Odtajněný byznys Stanislava Grosse: Reportér rozmotal klubko firem, vykoukl na něj také Babiš
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ex-premiér Stanislav Gross

Někdejší šéf ČSSD Gross byl podle magazínu také jedním z největších spojenců současného ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Úvodem magazín popisuje Grossův odchod z politiky, když nedokázal uspokojivě vysvětlit milionovou investici do zakoupení bytu v Praze na Barrandově. Následně začal podnikat a zbohatl. V roce 2001 koupil za 21 milionů korun akcie firmy Moravia Energo, po půl roce je však prodal za 110 milionů. Tento způsob zbohatnutí se prý zdá podobný stylu právě jeho učitele Babiše. 

Společnost Moravia Energo totiž byla podle všeho úspěšná zejména proto, že jí politici s přispěním Grosse umožnili prodávat elektřinu a používat přitom přenosové sítě ČEZ.

Gross pak stál mimo jiné u zrodu společnosti HN Technology v Kutné Hoře. Ta projektuje složitá elektrická zařízení a poskytuje takzvaný inženýring. Firma měla raketový start, a jak konstatuje Reportér magazín, vytvářela především zakázky státu či obcí, nebo firem Andreje Babiše. Jen namátkou – pracovala pro Letiště Praha, elektrárnu Prunéřov či pro Synthesii Pardubice. 

Anketa

Myslíte, že Donald J. Trump vojensky udeří proti Severní Koreji?

hlasovalo: 4469 lidí

Grossovo jméno je pak spjato i s další společností – se strojírenskou Královopolská Ria sídlící v Brně. „O tom, že v této firmě měl ‚nějaký vliv‘ Gross, se v médiích již psalo. Ale stejně jako tomu bylo v případě HN Technology, i u brněnské strojírny KP RIA na sebe celou zodpovědnost a většinové vlastnictví bere kutnohorský podnikatel Roman Němec,“ píše Reportér Magazín. Společnost pak „nakynula“ na obnově elektráren ČEZ, píše Reportér. 

Původní text ZDE

Jak se také ukazuje, Šárka Grossová figurovala zcela mimo podnikatelskou strukturu. Dohled nad investicemi Gross svěřil do rukou své sestry Ivany Karetové, neteře Sandry a jejího muže. Velmi rovněž důvěřoval právničce Horové, jež je nyní správcem jeho pozůstalosti.

„Když nic jiného, Grossův akční rádius v oblasti energetiky byl obdivuhodný. Skoro jako ten Babišův v petrochemii,“ uzavírá magazín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…