Odtržený východ Ukrajiny čeká bída, naznačuje novinářka Petra Procházková

14.05.2014 9:34

Válečná reportérka Petra Procházková se ve svém článku pro Lidové noviny zabývá tím, jak separatisté na východě Ukrajiny chtějí uživit miliony lidí z hospodářsky zdevastovaných oblastí. Uspokojivou odpověď nejsou schopni poskytnout ani rebelové, ani ruský prezident Vladimir Putin, který o odtržených regionech hovoří jako o zárodku Novoruska.

Odtržený východ Ukrajiny čeká bída, naznačuje novinářka Petra Procházková
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti fašismu na Ukrajině a na podporu Ruska

Novinářka Petra Procházková upozorňuje na to, že ve vedení takzvaných samostatných republik - Doněcké a Luhanské - nejsou ani průměrní ekonomové, ani finanční experti, ale je tvořeno zoufalými občany, zneuznanými politiky a podnikateli, ke kterým se v řadě případů přidali také vůdci východoukrajinského podsvětí. Teď žádají Rusko, aby je vzalo pod svá křídla, Moskva se ale zatím nevyslovila.

Kyjevská vláda tvrdí, že regiony finančně stále kontroluje, vyplácí důchody a udržuje v chodu komunální služby. Nicméně po nedělním referendu Kyjev uvažuje, že neposlušný východ odmítne financovat.

Oblast žije ze sociálních dávek a státních dotací

Ruský prezident Vladimir Putin vzkřísil již téměř zapomenutý termín - Novorusko, kam podle něj patřily východní oblasti Ukrajiny. Tím prý de facto namaloval nové hranice mezi Ruskem a Evropou. V Putinově pojetí by Novorusko zahrnovalo asi 20 milionů obyvatel. Této ideje se východoukrajinští separatisté prý s vervou chopili. Podle Procházkové ale zapomínají, že to nikdy nebyl životaschopný stát.

Mýtus o tom, že východ Ukrajiny krmí zbytek země a Krym se uživí turistikou, už prý dávno neplatí. Podle ukrajinských statistik z posledních let více než 43 procent příjmů obyvatel Luhanské oblasti tvořily sociální dávky a dotace ze státního rozpočtu.

Vůdci separatistů prý ale zneužívají fakt, že Putin nemůže coby ochránce krajanů v zahraničí hodit východní Ukrajinu přes palubu. „Krym nás bude letos stát víc než olympiáda v Soči. A když k tomu přidáme Doněck a Luhansk, jsou to hned čtyři olympiády," cituje novinářka slova bývalého vicepremiéra ruské vlády Borise Němcova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …