Odtud byli vrazi z Paříže: Za 500 eur bez problémů seženete zbraň. Horší než v Americe. Až 80 % muslimů, nezaměstnanost

16.11.2015 13:22

Brusel by podle mnohých mohl být po Paříži dalším terčem teroristického útoku. Dva z teroristů podílejících se na pátečním masakru v Paříži bydleli právě v Belgii. Bruselská čtvrť Molenbeek je považována přímo za „semeniště“ islamistů. Zdaleka ne poprvé tam dnes dopoledne zasahovala policie. Údajně mělo dojít k zatčení spolupachatele střelby v Paříži.

Odtud byli vrazi z Paříže: Za 500 eur bez problémů seženete zbraň. Horší než v Americe. Až 80 % muslimů, nezaměstnanost
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bruselu plynou z toho, že zde sídlí europarlament, nemalé příjmy

Anketa

Bojíte se teroristického útoku na území České republiky?

hlasovalo: 13769 lidí

Starosta městské čtvrti Molenbeek v neděli prohlásil, že právě tato část Bruselu je přímo živnou půdou pro výbuch dalšího násilí. Žije zde mnoho muslimů, kteří jsou bez práce a jsou tak snadným cílem radikálních islamistů. Daří se tu zejména nelegálnímu prodeji zbraní. Právě v této části Bruselu dnes dopoledne zasahovala policie v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži. Podle místních médií se jí podařilo zatknout hledaného Abdeslama Salaha, který se podílel na masakru v Paříži. Z Molenbeeku nicméně pochází také Abdelhamid Abaaoud, hlavní organizátor teroristického útoku v Paříži. Bruselská policie zde již v průběhu celého víkendu provedla desítky domovních prohlídek a zatkla několik podezřelých osob.

„Za 500 až 1000 eur tady seženete zbraň do půl hodiny. V tomto ohledu je na tom Brusel hůře než americká města,“ tvrdí Bilal Benyaich z thik tanku Itinera Institute, který se věnuje studiu radikálního islámu v Belgii. „Vždy, když se nějaký problém s radikálními islamisty objeví, má to něco společného s Molenbeekem,“ cituje Reuters premiéra Charlese Michela. V zemi žije na půl milionů muslimů a 350 z nich bojuje po boku Islámského státu, což je vzhledem k počtu obyvatel nejvíce z celé Evropy. Tato bruselská čtvrť podle Michela představuje přímo „gigantický problém“ a je potřeba jej řešit mnohem razantněji. „Preventivních opatření nebylo v posledních měsících zdaleka dost. V příštích dnech a týdnech musí přijít na řadu mnohem více policejních zásahů,“ vyzývá premiér.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Profesor z Centra proti terorismu na univerzitě v nizozemském Leidenu Edwin Bakker tvrdí, že výhodou pro zdejší teroristy je federální uspořádání Belgie. „Vláda má hned několik různých úrovní, což brání rychlejšímu toku informací mezi vyšetřovateli. V některých částech Bruselu existují velmi segregované oblasti, jejichž obyvatelé se již necítí být součástí Belgie. V takové situaci je pro policii obtížné získat zpětnou vazbu od komunity,“ argumentuje Bakker. V Molenbeeku žije asi 90 000 lidí a v některých jeho částech žije až 80 % muslimů a nezaměstnanost mezi mladou generací muslimů se zvýšila z 25 % na 37 % , což je výrazně více než kdekoli jinde v Belgii. Ve zdejších mešitách káže mnoho kontroverzních imámů. „Velmi silný vliv tady mají saláfisté, což dělá z Belgie centrum terorismu v Evropě,“ tvrdí opoziční poslanec George Dallemagne.

„Molenbeek je semeništěm pro radikály a kriminálníky všeho druhu. Je to místo, kde můžete zmizet za bílého dne,“ konstatuje Bilal Benyaich. Dallemagne dodává, že teroristé se nejprve radikalizují ve Francii, poté jdou bojovat do Sýrie v barvách Islámského státu a vrací se do Molenbeeku, kde mají logistickou základnu pro přípravu teroristických útoků v Belgii i zahraničí. Důvodem, proč teroristy láká Belgie, je dle expertů skutečnost, že se lze v zemi poměrně snadno dostat ke zbraním. „Když znáte správné lidi, získáte ilegálním způsobem zbraň v Belgii jednoduše,“ cituje Reuters Nilse Duquea z Vlámského mírového institutu. Většina z těchto zbraní pochází ze zásob, které zbyly po válce v Jugoslávii. Vyšetřovatelé právě nyní hledají spojitost mezi masakrem v Paříži a obchodníkem z Černé hory, který byl tento měsíc zatčen v Německu, když převážel zbraně ve svém automobilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…