Odvážný návrh, jak se vypořádat s nepřizpůsobivými uprchlíky

05.04.2016 10:55

V Belgii přišli s kontroverzním návrhem. Chtějí nechat nově příchozí uprchlíky podepsat prohlášení, kterým se zavážou k respektování belgických zákonů a demokratických principů. S návrhem přišel belgický ministr pro azyl a migraci Theo Francken. Zákon by měl být údajně schválen již za několik měsíců.

Odvážný návrh, jak se vypořádat s nepřizpůsobivými uprchlíky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Zákon by se měl týkat migrantů přicházejících z nečlenských států Evropské unie. Motivací k takovému kroku ze strany belgické vlády bylo nedávné obvinění z toho, že belgické autority dopustily to, že se část hlavního města Bruselu zvaná Molenbeek proměnila v „semeniště terorismu“.

Lidé přicházející do Belgie na období delší než 3 měsíce budou nuceni podepsat přísahu, včetně slibu, že zamezí jakémukoli pokusu o „teroristický čin“ a autoritám ho oznámí. Přísaha by se neměla týkat žadatelů o azyl a studentů. Tiskový mluvčí ministra Franckena reportérům z Reuters opatření okomentoval následovně: „Mnoho lidí s rozdílnými hodnotami přichází do naší země. Pokud zde v Evropě chtějí začít nový život, nemáme s tím žádný problém, ale jen za toho předpokladu, že podepíší prohlášení o tom, že akceptují naše hodnoty.“

Na návrh ihned ostrou kritikou reagovala jedna z belgických organizací, která spolupracuje s žadateli o azyl v zemi. „Jedná se jen o další nástroj pro imigrační pracovníky k tomu, aby mohli zamezit uprchlíkům přicházet do Belgie,“ prohlásil zástupce organizace ORBIT Didier Vanderslyce. Argumentuje slovy, že přinutit nově příchozí migranty podepsat prohlášení o tom, že akceptují práva homosexuálů a rovnost mezi muži a ženami, vysílá signál společnosti, že uprchlíci ve skutečnosti tato práva neuznávají, což by podle jeho slov jen umocnilo předsudky vůči nim. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…