Odveta za generála: Írán si počká, ostatní ne. Tereza Spencerová o tom, co USA ztratily

03.01.2020 15:13

Zabitím íránského elitního generála Sulejmáního ztrácejí USA podle analytičky Terezy Spencerové na Blízkém východě iniciativu. Reakce Íránu prý nepřijde hned, nejprve lze čekat odvetu ze strany neoficiálních hráčů a protiamerických skupin.

Odveta za generála: Írán si počká, ostatní ne. Tereza Spencerová o tom, co USA ztratily
Foto: repro youtube.com
Popisek: Zabitý íránský generál Sulejmání

Poté, co byl během amerického raketového útoku u bagdádského letiště v Iráku zabit elitní íránský generál Sulejmání, se zvedá silná bouře. Ze strany politických a duchovních představitelů Íránu padají silná prohlášení o krvavé odvetě „americkému zločinu“. Může operace, kterou Spojené státy provedly na základě osobního rozkazu Donalda Trumpa, vyvolat válku? 

Nad tím, co všechno lze očekávat, se na webu TV Prima zamýšlí politická analytička a expertka na Blízký východ Tereza Spencerová. 

Anketa

Na svobodu slova už můžeme jen vzpomínat, říká předseda Senátu Kubera. Má pravdu?

88%
12%
hlasovalo: 19429 lidí

Smysl útoku, který podle ní může USA přivést na hranu války s Íránem, zůstává nejasný. „Velké a nebezpečné gesto, ale proč? Jisté je jen to, že Washington hraje vabank,“ má jasno Spencerová.

Následně popisuje Sulejmáního kariéru a vojenskou minulost. Spojené státy uvalily na Sulejmáního osobní sankce v roce 2011 a krátce poté se přidala i Evropská unie. „V obou případech se oficiálním důvodem sankcí stala Sulejmáního pomoc syrské vládě proti nástupu Západem podporovaného džihádu,“ uvádí.

„I v případě Kásima Sulejmáního přitom v posledních letech v západní propagandě fungoval sice osvědčený, ale o to více zavádějící princip, na jehož základě politici i média obvykle ukážou na jednoho člověka a jemu připíšou odpovědnost za všechno myslitelné i nemyslitelné zlo. Takový přístup – ať už „dopadl“ na Saddáma Husajna nebo Bašára Asada – umožňuje Západu vytvořit „živoucí“ obraz nepřítele, který má být nositelem nesprávných až zločinných hodnot, a proti němuž se proto snáze mobilizuje,“ míní Spencerová.

Podle jejích slov není pochyb o tom, že Sulejmání byl geniální vojenský velitel. „Lidé, kteří se s ním měli možnost setkat, o něm mluvili jako o ‚inteligentním, až z něj šel strach, ideologicky pevném, o unikátně schopném taktikovi a stratégovi‘, konstatuje třeba portál Middle East Eye. Nicméně, bez ohledu na výčet jeho úspěchů, jichž v poslední dekádě dosáhl v Libanonu, Afghánistánu, Iráku, Sýrii a posléze i v Jemenu, je třeba mít na paměti, že nebyl žádnou ‚one man show‘. Ničeho by nedosáhl bez podpory íránského politického systému,“  konstatuje analytička a přidává další citaci z Middle East Eye, podle níž Sulejmání nebyl žádný fanatik a hlavním zdrojem jeho úspěchů byla mimořádná schopnost využívat chyb protivníků.

Tereza Spencerová je přesvědčena, že zabití Sulejmáního nezůstane bez odezvy. „Opravdu lze očekávat vlnu protiamerických odvet, nicméně v první řadě se k nim případně uchýlí spíš nestátní ‚hráči‘ typu Hizballáhu a dalších šíitských nebo protiamerických skupin v oblasti. USA sice každý takový útok okamžitě připíší Teheránu, ale skutečná íránská reakce podle všeho nijak uspěchaná nebude. Ale o to bude pro USA nepříjemnější. Pokud nebudou chtít USA proměnit Írán a Irák v další obří krvavou lázeň, s konečnou platností po dnešku ztrácejí na Blízkém východě iniciativu,“ má jasno Spencerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…