Odvolací soud bude řešit vlastnictví cyklu Slovanská epopej

19.10.2017 6:01

Pražský městský soud dnes projedná odvolání Johna Muchy proti rozsudku, který potvrdil, že vlastníkem cyklu obrazů Slovanská epopej je hlavní město. Žalobce tvrdí, že dílo jeho předka Alfonse se majetkem Prahy nikdy nestalo, protože metropole nesplnila umělcovu podmínku a nevybudovala pro epopej samostatné výstavní prostory. Zprávu přinesla ČTK.

Odvolací soud bude řešit vlastnictví cyklu Slovanská epopej
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Alfons Mucha zhotovil dvacítku velkoplošných obrazů v letech 1910 až 1928. Podle nepravomocného rozsudku se však nikdy nestal vlastníkem pláten, protože cyklus od počátku tvořil s úmyslem věnovat ho Praze. Původním majitelem děl byl americký mecenáš Charles Crane, který si obrazy u Muchy objednal, zaplatil je a poté je daroval městu. Jako dárce je Crane uveden i v protokolech o předání obrazů Praze.

John Mucha zdůvodňuje podání své žaloby tím, že se snažil zabránit zapůjčení díla do Asie, kam epopej odcestovala letos v únoru. Obával se, že se obrazy poškodí. Malíř je podle něj daroval českému národu a nepřál by si, aby se vyvážely do ciziny.

V Tokiu vidělo epopej od března do června 662 000 návštěvníků. Cyklus se měl později přesunout do Číny, české ministerstvo kultury to však nepovolilo. Plátna jsou v současné době v depozitáři galerie hlavního města, která je předběžně plánuje vystavit příští rok v Obecním domě. Do zahraničí v nejbližší době zapůjčena nebudou. Současné vedení Prahy chce pro epopej zbudovat výstavní síň na Těšnově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…