Odvolací soud projedná kauzu úniku informací BIS k Rittigovi

14.09.2017 7:10

Pražský vrchní soud dnes projedná odvolání v kauze vyzrazení zprávy Bezpečnostní informační služby. Nepravomocný rozsudek uložil někdejší šéfce kabinetu premiéra Petra Nečase Janě Nagyové (dnes Nečasové) podmíněný trest v délce 1,5 roku za to, že zprostředkovaně sdělila utajované informace lobbistovi Ivu Rittigovi. Lobbista za to dostal stejně jako jeho právník devítiměsíční podmínku.

Odvolací soud projedná kauzu úniku informací BIS k Rittigovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Rittig

Podle obžaloby se Rittig v roce 2012 dověděl od Nečasové a ministra zemědělství, že premiér dostal utajený materiál. Lobbista dovodil, že se týká právě jeho, a proto poslal svého advokáta Davida Michala na schůzku s Nečasovou, která právníkovi obsah zprávy sdělila. Rittig pak údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány, státní instituce a společnosti s majetkovou účastí státu.

Obžalobě čelí také bývalý poradce ministra zemědělství a Rittigův obchodní partner Tomáš Jindra, kterého však pražský městský soud osvobodil. Vinu odmítají i ostatní tři obžalovaní. Nečasová tvrdí, že od premiéra dostala úkol, aby zkontaktovala lidi z okolí ministra zemědělství a tlumočila jim nelibost nad děním v resortu. Rittig mimo jiné kritizuje použití policejních odposlechů z jeho schůzek.

Pokud odvolací soud potvrdí vinu Nečasové, půjde o její první pravomocné odsouzení v kauzách, které v roce 2013 vedly k pádu vlády jejího současného manžela Nečase. Souzena je také v případu tzv. trafik pro poslance ODS, za krácení daní z luxusních darů a kvůli údajnému zneužití Vojenského zpravodajství.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…