Odvolací soud projedná nárok Ratmíra Ratha na zabavené miliony

09.02.2016 6:27

Městský soud v Praze dnes projedná žalobu zesnulého Ratmíra Ratha, která požaduje vydání osmi milionů korun zabavených policií při prohlídce domu žalobcova syna, někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. Obvodní soud požadavek zamítl, Ratmír Rath se proti rozhodnutí odvolal. Vzhledem k tomu, že poté zemřel, ho na dnešním jednání zastoupí správce jeho pozůstalosti.

Odvolací soud projedná nárok Ratmíra Ratha na zabavené miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Peníze, jejichž vydání se žaloba domáhá, zabavili policisté v květnu 2012 při prohlídce exhejtmanova domu v Hostivici. Ratmír Rath trval na tom, že 7,300.000 korun a 39.000 euro (zhruba milion korun) nepatří jeho synovi, ale jemu. Peníze označil za své celoživotní úspory. Prý si je vydělal, když jako lékař pracoval v zahraničí. Další příjmy mu údajně plynuly z pronájmu restaurace, kterou jeho rodina získala v restituci.

Obvodní soud pro Prahu 7 v červenci 2014 Rathovi seniorovi nevyhověl. Soudkyně poukázala na to, že peníze byly zabaveny v rámci trestního řízení, a proto by měl v této záležitosti i nadále rozhodovat trestní soud, nikoliv civilní.

V korupční kauze, která s domovní prohlídkou souvisela, uložil středočeský krajský soud Davidu Rathovi za přijímání úplatků 8,5 roku vězení a propadnutí majetku v hodnotě přes 20 milionů korun. Bývalý politik se proti verdiktu odvolal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…