Odvolací soud projedná spor Brna a resortu obrany o 10 milionů

06.11.2013 6:12

Pražský městský soud dnes projedná odvolání Ministerstva obrany proti rozsudku, který úřadu nařídil vrátit deset milionů korun městu Brno. Město částku původně zaplatilo jako smluvní pokutu v souvislosti s tím, že chtělo komerčně využít objekt bývalých kasáren u náměstí Míru. Věří ale, že smlouva s ministerstvem je neplatná a chce proto peníze zpátky.

Odvolací soud projedná spor Brna a resortu obrany o 10 milionů
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Když město v roce 2003 získalo někdejší kasárna bezúplatným převodem od státu, smluvně se zavázalo, že následujících deset let bude pozemky využívat nekomerčním způsobem. V opačném případě mělo uhradit pokutu ve výši ceny objektu, tedy 9,7 milionů korun.

Radnice Brno-střed ale po převodu naplánovala na získaných pozemcích výstavbu polyfunkčního domu Wilson se zhruba 80 byty a četnými obchody. Za projektem stála firma Wilson Properity, která pozemky v roce 2006 získala od Brna do patnáctiletého nájmu za symbolickou korunu za metr čtvereční ročně. Ministerstvo obrany to považovalo za porušení dohody, a proto městu vyměřilo pokutu.

Obvodní soud pro Prahu 6 však letos v únoru došel k závěru, že ministerstvo nemělo právo nařizovat Brnu, jak s nemovitostí naloží. Tím městu nepravomocně přiřkl navrácení smluvní pokuty.

Někdejší starostku Brna-středu Dagmar Hrubou (ODS) stál projekt Wilson politickou kariéru. Čelila obvinění ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku, soudy ji však nakonec osvobodily. Hrubá vinu odmítala a poukazovala mimo jiné na to, že Wilson Properity se za stanovených podmínek měla postarat o dekontaminaci půdy. Pokud by tak mělo učinit město, muselo by prý zaplatit mnoho milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…