Odvolací soud se bude zabývat kauzou pěti bývalých úředníků v kauze opencard

17.12.2014 6:55

Vrchní soud v Praze dnes projedná odvolání v kauze pětice bývalých úředníků pražského magistrátu, které obžaloba viní ze zvýhodnění firmy Haguess v projektu opencard. Prvoinstanční soud mužům v únoru uložil podmíněné tresty od jednoho do tří let vězení. Podle nepravomocného rozsudku úředníci porušili závazná pravidla hospodářského styku stanovená v zákoně o veřejných zakázkách. Obžaloba tvrdí, že tím městu způsobili škodu 67 milionů korun.

Odvolací soud se bude zabývat kauzou pěti bývalých úředníků v kauze opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening s názvem Používání Opencard je trestné. Přijďte se udat! Reakce na obvinění současné rady Prahy, nikoli té minulé s Pavlem Bémem

Kritizovaný projekt pražské karty opencard, která slouží mimo jiné jako tramvajenka či průkazka do knihovny, stál přes miliardu korun. Obžalovaní úředníci nesli odpovědnost za průběh veřejné zakázky v době, kdy Prahu řídil primátor Pavel Bém (ODS). Ten však v kauze figuruje pouze jako svědek.

Tendr vyhrála společnost Haguess, jejíž nabídka podle prvoinstančního soudu nesplňovala zadávací podmínky a hodnotící komise ji neposoudila z hlediska ekonomické výhodnosti. Haguess tak v daném výběrovém řízení zakázku vůbec získat neměla.

Obvinění odešli od soudu s podmínkami

Pětice úředníků vinu odmítá. Nejpřísnější trest - tříletou podmínku, pětiletý zákaz činnosti a povinnost uhradit dvoumilionovou škodu - zatím dostal někdejší šéf magistrátního odboru informatiky Ivan Seyček. Vedoucímu oddělení odboru informatiky Jiřímu Chytilovi soud uložil dvouletou podmínku. Stejně jako Seyček prý totiž Chytil porušil nejen pravidla hospodářského styku, ale také svou povinnost při správě cizího majetku.

Zbylé tři obžalované - Miroslava Čadského, Zdeňka Jánského a Ladislava Kendíka - soud shodně potrestal roční podmínkou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…