Odvolání šéfa NP Šumava chyba nebyla, vzkázal Brabec Zemanovi

17.09.2014 20:15

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) je přesvědčen, že odvolání bývalého šéfa Národního parku Šumava Jiřího Mánka chyba nebyla. Reagoval tak na pondělní vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který odvolání za chybu označil. S Mánkem, který nyní za ODS kandiduje do Senátu, Brabec neměl podle svých slov ideologický spor nebo jiný názor na bezzásahové zóny, vytýkal mu špatné hospodaření se státními penězi. Mánka odvolal na jaře.

Odvolání šéfa NP Šumava chyba nebyla, vzkázal Brabec Zemanovi
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

„Čím dál víc pronikám do hospodaření národního parku, tím víc si myslím, že se hlavně nehospodárně nakládalo s penězi daňových poplatníků, kdy se dělaly projekty, které neměly nic společného se správou parku," řekl dnes ČTK Brabec s tím, že už o odvolání Mánka se Zemanem jednal osobně. Prezident mu prý řekl, že rozhodnutí bylo v ministrově kompetenci.

Klíčové věci se dnes rodí na Ministerstvu životního prostředí a já rozhodně zeleným aktivistou nejsem, vzkazuje ministr

Zemanův názor tlumočil novinářům na pondělní tiskové konferenci jeho mluvčí. Mánka podle prezidenta nahradil jeden ze „zelených aktivistů" Pavel Hubený. Park nyní dočasně vede. Zeman také prostřednictvím mluvčího zopakoval, že bude vetovat senátní návrh zákona o šumavském národním parku, pokud se nezmenší bezzásahová zóna.

„Pan prezident pravděpodobně naráží na to, že nový ředitel parku Pavel Hubený je zeleným aktivistou. Já si to nemyslím, ale i kdyby zeleným aktivistou nakrásně byl, tak klíčové věci se dnes rodí na Ministerstvu životního prostředí a já rozhodně zeleným aktivistou nejsem. Nejsem ani zelený ani modrý," poznamenal Brabec.

Jeho rezort naopak navrhuje novelu zákona o ochraně přírody, která upraví pravidla pro všechny národní parky. Ministr tvrdí, že prezident jasně uvidí, že to, co mu na senátním návrhu nejvíc vadí, to znamená přílišné rozšíření bezzásahovosti - území, které je ponecháno přirozenému vývoji, a tedy i s možností kůrovcové kalamity - ministerská novela nezvětšuje. MŽP upravuje rozdělení zón ochrany přírody v národních parcích ze současných tří na čtyři a s vyhlášením klidových území v určitých měsících roku.

„Začneme zonaci úplně od nuly a obce budou mít velkou kompetenci do ní mluvit. Ta bude největší, než kterou kdy obce měly," slíbil ministr a zároveň se vymezil vůči zeleným aktivistům, kteří požadují na Šumavě až 50 procent chráněného území pro divokou přírodu. Ministerstvo nově také navrhuje do zákona moratorium na jakékoliv rozšiřování a změny zón v národních parcích. Mělo by zaručit, aby se během 15 let klíčové dokumenty průběžně neupravovaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…