Odvolaný Svoboda: Mám pádné důkazy o vině Hudečka při záplavách

11.06.2013 9:20

Bohuslav Svoboda byl z funkce pražského primátora odvolán jen pár dní před povodněmi, které hlavní město postihly. Město při nich řídil jeho náměstek Tomáš Hudeček a odvolaný primátor jej za některá rozhodnutí neváhal kritizovat. Nyní své výtky zopakoval a tvrdí, že má v ruce i pádné důkazy.

Odvolaný Svoboda: Mám pádné důkazy o vině Hudečka při záplavách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

„Ze stanice Radotín volali v sobotu o půlnoci na magistrát, aby se začaly stavět zábrany. Stavět se začalo až v devět ráno,“ uvádí pro server Lidovky.cz jako příklad pochybení vedení města.

Podle Svobody je navíc postup jednoznačně stanovený v povodňovém plánu. V Radotíně se sleduje průtok na Berounce, a pokud dosáhne určitých hodnot, protipovodňové zábrany se začít stavět musí. „Oni to řádně volali na magistrát a všichni jim říkali, ať nevytváří zbytečnou paniku a nikoho zodpovědného k telefonu nedostali,“ rozčiluje se Svoboda. Toto se podle něj odehrávalo celou noc ze soboty na neděli, magistrát se vzpamatoval až v devět hodin ráno.

„Ve 24 hodin v noci ze soboty na neděli byl průtok 450 kubíků. Přičemž při průtoku 300 se mají začít v Praze stavět zábrany. Ve tři hodiny třicet minut ráno byl průtok 600 a v pět hodin rovný tisíc. Až v devět se začaly stavět zábrany,“ rekapituluje odvolaný primátor.

Podle něj je z monitorovaných hovorů dokázané, že první pokus varovat Prahu byl telefonicky učiněn již deset minut po půlnoci, pět minut před jednou byl telefonicky se situací obeznámen šéf krizového odboru, který ale přesto následujících osm hodin nic neučinil.

„Chyba, o které mluvím, je velice zásadní. Nemohla se totiž snižovat hladina Vltavské kaskády, protože tam se začíná vypouštět až v okamžiku, kdy jsou zábrany dostavěné,“ upozorňuje Svoboda. Podle něj by zastupující primátor Hudeček měl z věci vyvodit důsledky.

Že jsem odnesl kontakty? Pitomost, to vůbec nejde

Sám Svoboda byl obviněn zastupitelem TOP 09 Vávrou, že při odchodu z vedení města nepředal kontakty na krizový štáb, čímž situaci značně zkomplikoval. Svoboda ovšem takové pochybení rázně odmítá. „Je to pitomost. Já jsem ty kontakty nikdy nevlastnil. Vlastnil je krizový štáb, jsou ve všech počítačích. Nemyslíte si, že je hloupost, aby město jako je Praha mělo jediný seznam čísel napsaný v nějakém sešitu,“ ptá se rozhořčeně exprimátor.

Zastupující primátor Hudeček podle něj nese za hlavní město zodpovědnost a neměl by se vymlouvat na nezkušenost. Již jako náměstek prý mohl chodit na všechna cvičení, kterých se účastnil primátor, a na situaci, kdy by musel řídit město v krizové situaci, se připravovat. Jenže Hudeček podle něj projevoval zásadní neznalosti, například na krizovém štábu všechny přesvědčoval, že za potoky Botič a Rokytka zodpovídají městské části, což je v přímém rozporu s plánem.

Tajemník magistrátu: Volali Hudečkovi ve dvě ráno

K jeho obviněním se vyjádřil i tajemník magistrátu Ondřej Boháč. Jeho verze zní takto: „Skutečně šéf povodí a radotínský starosta volali panu Ginzlovi, což je šéf krizového řízení, který je upokojil a nebavil se s nimi,“ popisuje. Jenže radotínští si prý nedali pokoj a ve dvě hodiny v noci volali zastupujícímu primátoru Hudečkovi. Ten prý zareagoval okamžitě a v devět hodin se začaly stavět zábrany. „Jinými slovy - Svoboda lže,“ shrnul tajemník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…