Odvolat ministra Beka. Podle průzkumu to chce 86 procent zaměstnanců škol

03.03.2024 17:18

Až 86 % pracovníků škol by bylo rádo, kdyby z postu ministra školství odešel Mikuláš Bek. Ukázalo to alespoň dotazníkové šetření spolku Pedagogická komora, které se uskutečnilo v minulém týdnu. Pracovníkům škol vadí, že Bek nezajistil dostatek financí na platy kuchařek, uklízeček, školníků a dalších nepedagogických zaměstnanců ve školství.

Odvolat ministra Beka. Podle průzkumu to chce 86 procent zaměstnanců škol
Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Popisek: Mikuláš Bek

Na otázku, zda požadují odvolání ministra školství, odpovědělo celkem 5 571 dotazovaných. 66,1 procenta odpovědělo, že rozhodně ano, 19,6 % spíše ano, 11,4 % sdělilo, že neví.

Dotazovaní se vyjadřovali také k tomu, zda souhlasí se snížením financí na platy nepedagogických pracovníků a limitu počtu zaměstnanců. Rozhodně ne v tomto případě zaznělo od 92,7 procenta lidí.

„Nepamatuji v minulosti situaci, kdy byl schválen zákon o státním rozpočtu v takové podobě, aby v něm chyběly finance na platy velké části současných zaměstnanců škol. To se ‚podařilo‘ až nyní vládě Petra Fialy. Na platy nepedagogů je letos rozpočtováno o 6,8 miliardy korun méně než vloni. Chybějí tudíž peníze na 17 000 plných úvazků,“ zaznělo od Radka Sárköziho, prezidenta Pedagogické komory, na jeho blogu. Ředitelé škol tak podle všeho budou muset propustit část nepedagogických zaměstnanců.

„Vláda dodatečně přislíbila tento škrt kompenzovat čtyřmi miliardami korun, ale to nestačí – stále bude chybět 2,8 miliardy,“ dodal Sárközi.

Zaměstnanci škol v současné době volají znovu po stávce, dokonce i delší než pouhý jeden den. Z dotazníkového šetření Pedagogické komory vyplývá, že zatímco loni se do stávky zapojilo 76 % respondentů, letos se chystá stávkovat před 93 % pracovníků ve školství.

Mikuláš Bek má letos na podzim v Brně obhajovat mandát senátora. Podle zpráv z vládní koalice ale nemá automaticky jistou její podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Markéta? Ne nejostřejší tužka v penále, ale skromná. Zato teď.” Pekarové zatápí exčlenové TOP 09

16:44 „Markéta? Ne nejostřejší tužka v penále, ale skromná. Zato teď.” Pekarové zatápí exčlenové TOP 09

Odvolání Heleny Langšádlové mělo být důsledkem panického strachu Markéty Pekarové z bývalého předsed…