Oficiální kanál ruského ministerstva obrany: Za pomoc z roku 1968 by Češi a Slováci měli poděkovat. Přinesla jim dvacet let míru

21.11.2017 16:51

Češi a Slováci by nám měli poděkovat za vojenskou pomoc v roce 1968. Díky naší bratrské pomoci žilo Československo dvacet let v míru. Tak zní oficiální stanovisko ruského ministerstva obrany, resp. kanálu Zvezda, který pod ministerstvo obrany Ruské federace patří. Zpráva přišla v den, kdy prezident České republiky Miloš Zeman jedná s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Soči.

Oficiální kanál ruského ministerstva obrany: Za pomoc z roku 1968 by Češi a Slováci měli poděkovat. Přinesla jim dvacet let míru
Foto: KPR - Hana Brožková
Popisek: Tisková konference Miloše Zemana a Vladimira Putina v Soči

Zvezda tvrdí, že zásah pěti armád Varšavské smlouvy v roce 1968 v Československu zajistil dalších dvacet let klidu a míru. Ten přinesl Československu už Sovětský svaz. Zvezda dále prohlašuje, že Češi by měli být rádi za vítězství Sovětského svazu ve druhé světové válce, kterého SSSR dosáhl i navzdory tomu, že české továrny významně přispívaly k bojeschopnosti nacistických vojsk.

Po osvobození Československa prý nový prezident Klement Gottwald vybudoval prosperující stát, ale jeho nástupci Antonín Zápotocký a Antonín Novotný ho dále příliš nerozvíjeli, takže upadal. Úpadek dosáhl vrcholu za Alexandra Dubčeka, který zemi fakticky připravoval na přechod do kapitalistického tábora, tábor, který vraždil občany Vietnamu a dalších zemí. Těmito slovy Zvezda popisuje sovětský pohled na běh dějin od roku 1941. Na území Československa údajně působili západní špioni, kteří se tu volně pohybovali, zatímco protistátní živly vyzývaly k rozpuštění Varšavské smlouvy.

Celý text v ruštině naleznete zde.

Ostatní členské státy Varšavského paktu prý s napětím sledovaly vývoj v Československu a v noci na 21. srpna 1968 se rozhodly tuto zemi zachránit. Tak zní výklad média, které spadá pod ruské ministerstvo obrany.

Sluší se připomenout, že článek nevznikl někdy mezi lety 1969 až 1989, ale 21. listopadu 2017, v den, kdy prezident České republiky Miloš Zeman oceňoval rozvoj česko-ruských vztahů.

V češtině o článku informovaly ČTK a server Seznam Zprávy.cz. Ten se obrátil na hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se žádostí o komentář. Ovčáček se však odmítl vyjadřovat k něčemu, co sám nečetl.

Další inofrmace naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…