Ohromný úspěch! Ohlásil Trump, když přišel jen o polovinu Kongresu

07.11.2018 7:21

Vláda amerických republikánů nad Sněmovnou reprezentantů s velkou pravděpodobností skončí, ale vypadá to, že udrží Senát. Alespoň tak to vidí televizní stanice Fox News. Přesná čísla ještě nejsou známá, v některých obvodech se stále ještě sčítá. Prezident Trump již poděkoval všem za „ohromný úspěch“. Ale většina demokratů ve Sněmovně reprezentantů znamená, že vyšetřování jeho osoby a jeho kampaně není zdaleka u konce.

Ohromný úspěch! Ohlásil Trump, když přišel jen o polovinu Kongresu
Foto: archív autora
Popisek: Vír vlajky USA

Po omi letech se demokraté vrací jako dominantní strana ve Sněmovně reprezentantů, předpovídá Fox. Pro Donalda Trumpa to znamená, že bude mít ještě větší potíže prosadit své zákony. Ale vzhledem k tomu, že republikáni těsnou většinou udrží Senát, budou stále mít kontrolu nad nominacemi soudců, včetně Nejvyššího soudu. Volby Fox popisuje jako nejintenzivnější a nejchaotičtější kampaň v polovině prezidentského mandátu v poslední době. Donald Trump prý zabránil totálnímu ovládnutí Sněmovny reprezentantů demokraty, takže „modrá vlna“, jak demokraté s nadějí popisovali své předpokládané vítězství, se nekonala. Navíc, ztráta křesel v polovině prezidentského mandátu je podle statistik obvyklá.

Anketa

Podporujete prezidenta USA Donalda Trumpa? (Hlasování od 7.11.2018)

80%
20%
hlasovalo: 6527 lidí

Senátor Lindsey Graham za republikány pak poradil demokratům, kteří by většinu ve Sněmovně reprezentantů chtěli použít k odvolání Trumpa: „To jsme zkusili na Clintona. Nevyšlo nám to. Rozmyslel bych si to. Obrátí se to proti vám.“ Také dodal, že pokud budou demokraté blokovat Trumpa, obrátí se to proti nim v roce 2020, kdy se bude opět volit americký prezident a Trump bude s největší pravděpodobností obhajovat mandát. Dodal, že republikáni mají své výsledky kvůli tomu, že se jejich strana sjednotila za Brettem Kavanaughem, kterého demokraté obviňovali ze sexuálního obtěžování, karavana imigrantů je útokem na americkou suverenitu, ekonomika funguje a prezident Trump dřel jako kůň, aby republikánská voličská základna volila.

Donald Trump již výsledek voleb komentoval na Twitteru, jak je jeho zvykem. „Ohromný úspěch dnes v noci. Díky všem,“ napsal krátce.

 

Nicméně vítězství demokratů ve Sněmovně reprezentantů znamená, že budou moci vydávat předvolání k soudu a vyžadovat dokumenty a účty. A první na řadě jsou daňová přiznání prezidenta Trumpa, které podle demokratů republikáni nebyli ochotni získávat. A již před volbami vyhlásili odhodlání pokračovat ve vyšetřování, zda měl Donald Trump ve volbách 2016 spojení s Ruskem.

Původní článek ZDE

a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…