Okamura: Až zavedeme přímou demokracii, už nebudu potřeba. Sednu si na chalupě a odpočinu si

15.10.2013 9:12

Na serveru Deník.cz odpovídal čtenářům lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura. Představil ekonomické vize svého hnutí, ale zároveň přiznal, že podstatu současné krize vidí v oblasti morální. Zároveň uklidnil, že jím navržený systém přímé demokracie nepovede k žádné anarchii a zmatkům.

Okamura: Až zavedeme přímou demokracii, už nebudu potřeba. Sednu si na chalupě a odpočinu si
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomio Okamura přijel diskutovat s občany do Valašského Meziříčí

Okamura v rozhovoru mimo jiné zmínil, že podle něj nemáme primárně ekonomickou krizi, ale krizi morální. „Je potřeba, aby škola, veřejnoprávní média, stát každodenně prosazoval vlastnosti jako solidarita, ohleduplnost, pracovitost, nesobeckost, slušnost - a pak bude v naší zemi ráj,“ věří senátor.

Konkrétně jako hlavní problém vidí nezodpovědnost odpovědných lidí. Právě proto je podle něj řešením odvolatelnost a hmotná a trestní odpovědnost politiků. „Krátce řečeno, chceme, aby mohli mít poslední slovo vždy občané, pakliže se k tomu rozhodnou, nikoliv úzká stranická oligarchie,“ shrnul.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jiného tazatele však uklidňoval, že přímá demokracie a možnost odvolání politiků nebude mít destabilizující účinky. „Uklidním Vás - v praxi k tomu v podstatě nedochází - v USA, kde se může odvolávat politik v 17 státech, k tomu za posledních 90 let došlo tuším jen 14x. Ono to má totiž hlavně preventivní účinek,“ uvedl pro příklad.

Pokusil se rovněž stručně představit ekonomický program svého hnutí. Chtěl by snížit spotřební daně, zefektivnit státní aparát, cíleně podpořit strategická odvětví ekonomiky a v některých oblastech podnikat prostřednictvím státu.

Na závěr přiznal, že už jej předvolební kampaň neobyčejně vyčerpává. „Utěšuji se tím, že pokud se nám podaří prosadit systémové změny směrem k přímé demokracii, tak já už budu moct sedět někde na chalupě na zápraží a o politice budou rozhodovat sami občané. A už nebude třeba žádný Okamura,“ zavtipkoval nakonec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…