Okamura: Cikáni by měli usilovat o vlastní stát. Podpořme je v tom

27.06.2013 14:01

Senátor Tomio Okamura se opět vyjádřil k problematice romské menšiny a zopakoval svou myšlenku výhod vystěhování Romů do vlastního státu. Podle senátora zkrátka tito lidé nejsou schopni kvůli svým specifikům fungovat v normální společnosti, a toto řešení by mohlo uspokojit všechny. Okamuru prý velmi baví, když kvůli těmto názorům označují za rasistu zrovna jeho, který byl sám v dětství kvůli své pleti šikanován.

Okamura: Cikáni by měli usilovat o vlastní stát. Podpořme je v tom
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomio Okamura na besedě v Otrokovicích

Okamura reagoval na článek na webu Týden.cz, který se zabýval rasismem coby politickým tématem, a kritizoval vedle poslance Věcí veřejných Otty Chaloupky i bývalého předsedu lidovců Jiřího Čunka.

„Dělají to jen proto, aby si našli voliče. Je to populismus,“ rozčiloval se na webu politolog Bohumil Doležal. Protiromských nálad podle něj jako první využíval v devadesátých letech Miroslav Sládek. Dodnes se prý někteří snaží přiblížit jeho výroku o tom, že největším zločinem Roma je jeho narození. 

„Opět jsem byl médii obviněn, že jsem prý rasista,“ začíná senátor své povídání. Je to prý směšné, protože sám byl naopak celé dětství terčem rasismu a xenofobie. „V dospělosti však již problémy nemám. A právě z mých celoživotních osobních zkušeností vyplývá, že to, že cikán je dnes vnímané hanlivě, není vina ani neonacistů ani Čechů ani Turků. To je v prvé řadě hanba Romů,“ vzkazuje Okamura.

Je prý neoddiskutovatelné, že romský dlouhá staletí pěstovaný životní styl a životní hodnoty, chtěj nechtěj kolidují s hodnotami ve všech civilizovaných zemích. A takto společnost prostě fungovat nemůže. Od ní nelze jen brát, je jí třeba i adekvátně dávat.

„Cikáni by měli probudit své elity, semknout se a usilovat o vlastní stát. Právo na sebeurčení je právem každého národa, a proto by také Česká republika měla demokraticky podpořit jejich vystěhovalectví například do země, odkud pocházejí jejich prapředci. Tedy nejlépe do některého ze států Indie,“ doporučuje česko-japonský senátor v prohlášení, které vyvěsil na Facebook.

V historii prý již podobné příklady známe. Jako když Američané vytvořili v první polovině devatenáctého století v Africe stát Libérie, který se stal novým domovem osvobozených amerických otroků.

„Samozřejmě je třeba postupovat skutečně demokraticky. Takže podpora vystěhovalectví jen pro ty, kdo sami dobrovolně chtějí, avšak motivovaná státní podporou na založení nové existence v zahraničí a navíc po oboustranné dohodě s cílovým státem či provincií,“ ujišťuje Okamura. To, že by tento způsob mohl při podrobném dopracování v praxi fungovat, naznačily podle senátora už dobrovolné vystěhovalecké vlny českých cikánů do Kanady a do Anglie.

Okamura si je vědom, že tato myšlenka se bude prosazovat těžko. „Třebaže bude asi nakonec bohužel nereálná, nelze na ní shledat nic jiného, než inspiraci ve staré sionistické idei budování židovského státu a vystěhování do něj,“ upozorňuje s tím,  že k tomuto procesu došlo za souhlasu mocností v rámci OSN, i samotných Židů.

Redakce ParlamentníchListů.cz oslovila formou SMS senátora Okamuru, aby potvrdil, že dotyčný text, který se objevil na jeho facebookovém profilu, skutečně psal. Senátor autorství potvrdil. Později doplnil, že myšlenka tzv. Romanistánu není nová, ale objevila se již v roce 1936, kdy ji začali propagovat samotní Romové.


Celé vyjádření senátora Okamury, které napsal na Facebook a ParlamentnímListům.cz potvrdil, že text skutečně psal on:

Opět jsem byl médii obviněn, že jsem prý rasista. Je to směšné, když naopak já sám jsem byl celé dětství terčem rasizmu a xenofobie, v dospělosti však již problémy nemám. A právě z mých celoživotních osobních zkušeností vyplývá, že to, že cikán je dnes vnímané hanlivě, není vina ani neonacistů ani Čechů ani Turků. To je v prvé řadě hanba Romů. Jejich dlouhá staletí pěstovaný životní styl a životní hodnoty chtěj nechtěj kolidují a kolidovaly s hodnotami ve všech civilizovaných zemích. Nelze od společnosti jen brát, je jí potřeba i adekvátně dávat. Cikáni by měli probudit své elity, semknout se a usilovat o vlastní stát, právo na sebeurčení je právo každého národa a proto by také Česká republika měla demokraticky podpořit jejich vystěhovalectví například do země, odkud pocházejí jejich prapředci, tedy nejlépe do některého ze státu Indie. V historii již podobné příklady známe, když Američané vytvořili v první polovině devatenáctého století v Africe stát Libérie, který se stal novým domovem osvobozených amerických otroků. Samozřejmě je třeba postupovat skutečně demokraticky, takže podpora vystěhovalectví jen pro ty, kdo sami dobrovolně chtějí, avšak motivované státní podporou na založení nové existence v zahraničí a navíc po oboustranné dohodě s cílovým státem či provincií. To, že by tento způsob mohl při podrobném dopracování v praxi fungovat, naznačily dobrovolné vystěhovalecké vlny českých cikánů do Kanady a do Anglie. Třebaže tahle myšlenka bude asi nakonec bohužel nereálná, nelze na ní shledat nic jiného, než inspiraci ve staré sionistické idei budování židovského státu a vystěhování do něj, k čemuž, jak víme, došlo za souhlasu mocností v rámci OSN i samotných Židů.
Myšlenka romského státu tzv. Romanistánu není nová a nepřišli s ní ani extrémisté ani neonacisté, ale přišli s ní v minulosti sami Romové – například v roce 1936 žádal samozvaný cikánský král Matiáš Kwiek fašistického diktátora Mussoliniho, aby mu dal část okupovaného etiopského uzemí, kde by založil Romanistán.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…