Okamura: Cizinci bez práce by měli dostat jen dotaci na návrat

20.05.2014 14:04

Cizinci, kteří pobývají v Česku a ztratí práci, by neměli mít podle hnutí Úsvit nárok na sociální dávky. Stát by jim měl poskytnout jen příspěvek na návrat do jejich vlasti, řekl dnes novinářům předseda hnutí Tomio Okamura. Hodlá o tom jednat s dalšími parlamentními stranami.

Okamura: Cizinci bez práce by měli dostat jen dotaci na návrat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura

Okamura námět zmínil v souvislosti s napjatou situací na Ukrajině, odkud podle něho hrozí příliv migrantů. Už v březnu vyvolal ve sněmovně kritiku Okamurův návrh na zrušení nároku na sociální dávky pro cizince, kteří ztratili práci, a pro jejich rodinné příslušníky. Podle Okamury není žádoucí, aby takoví cizinci v Česku dále byli. Poslanci z některých jiných stran hovořili o populismu a xenofobii.

K prezidentským volbám na Ukrajině se chystá jako pozorovatel poslanec za Úsvit Milan Šarapatka. Debaty vyvolala jeho mise na Krym, kde spolu s poslancem Stanislavem Berkovcem (ANO) a starostou Vysokého Mýta Stanislavem Souškem (za ČSSD) sledovali na pozvání belgické nevládní organizace referendum o přičlenění poloostrova v Rusku.

Šarapatka: Budu mluvit o tom, co tam uvdím, ne o tom, co se očekává

Šarapatka uvedl, že na prezidentské volby pojede do Kyjeva v "dresu NATO, případně OBSE" na náklady Bruselu. Poslanec tvrdí, že informační válka o Ukrajinu zamlžila realitu, při pobytu na místě si chce udělat vlastní úsudek a je připraven o dění informovat. "Budu mluvit o tom, co tam uvidím, ne o tom, co se případně očekává," řekl. Na Ukrajině se chce setkat i s českými krajany a informovat se, jak konkrétně by jim mohla česká vláda pomoci.

Hnutí Úsvit tvrdí, že za napětí na Ukrajině je spoluodpovědná Evropská unie, která dopomohla svrhnout legitimní vládu a prezidenta Viktora Janukovyče. Okamura mluví dokonce o občanské válce, která skončí rozpadem země. Nejvíce z toho prý vytěží Spojené státy, protože se oslabí Rusko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…